Marpromu bi vzeli koncesijo za Mariborsko Pohorje. Kakšni so razlogi?

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
17.11.2020 02:00

Mariborska občina v naslednjih letih načrtuje prenos koncesije za upravljanje pohorskih žičnic in smučišč na novo podjetje v okviru Javnega holdinga Maribor. In kako potekajo priprave na začetek letošnje smučarske sezone?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snežnega kupa pri hotelu Arena za zdaj ne bodo razgrinjali. Če bo to dopuščala epidemiološka slika, ga bodo prepeljali na Trg Leona Štuklja, kjer občina v okviru Čarobnega decembra razmišlja o postavitvi drsališča in velikega snežnega tobogana.
Saso Bizjak

Prve umetne snežinke iz tovarne snega na Snežnem stadionu pod Pohorjem niso prinesle le radosti otrokom, ampak so tudi napovedale novo smučarsko sezono. Kakšna bo ta, je zaradi pandemije koronavirusa ta trenutek težko oceniti, toda v Marpromu se pripravljajo na scenarij, da se bodo zaščitni ukrepi in omejitve v začetku decembra postopoma začeli sproščati, kar bi pomenilo, da bi vlečnice in sedežnice prve smučarje sprejele 11. decembra. Če bodo vremenske razmere dopuščale, bodo snežne topove prvič zagnali ta konec tedna na progi Pisker na Arehu, nam je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič.

Od NIJZ še niso dobili smernic, kakšni zaščitni ukrepi bodo veljali v tej zimi, a Majhenič domneva, da se bodo zgledovali po Avstriji. Maske bodo gotovo obvezne v gondolah, ali bodo te lahko vozile polne ali z omejenim številom potnikov, pa še ni znano. So pa doslej prodali nekaj več kot 1200 letnih smučarskih vozovnic, je razkril Majhenič. Snežnega kupa pri hotelu Arena za zdaj ne bodo razgrinjali, saj so trenutno temperature še previsoke, zraven tega je v načrtu, da bi ta sneg - če bo to dopuščala epidemiološka slika - prepeljali na Trg Leona Štuklja, kjer občina v okviru Čarobnega decembra razmišlja o postavitvi drsališča in velikega snežnega tobogana.

Prenos koncesije spomladi 2022?

Javno podjetje Marprom je upravljanje s pohorskimi žičnicami in smučišči prevzelo konec leta 2014 po kolapsu Športnega centra Pohorja, nato mu je občina leta 2017 podelila še 15-letno koncesijo. A zdaj kaže, da se bo to razmerje končalo predčasno. Na mariborski občini namreč načrtujejo, da bi koncesijo prenesli na drugo podjetje v lasti MOM.

"Glede prenosa koncesije za Pohorje na novo podjetje se v tej fazi pripravlja idejna zasnova prenosa - znotraj Javnega holdinga Maribor bi se s tem programom ukvarjalo podjetje, ki bi bilo specializirano za tovrstne dejavnosti (primarna dejavnost Marproma je namreč izvajanje različnih gospodarskih javnih služb). Dokler poslovni načrt ni narejen in usklajen (predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta), vam konkretnih odgovorov še ne moremo podati," pojasnjujejo na mariborski občini.

Bernard Majhenič: "Ukvarjanje s Pohorjem mi je vzelo deset let življenja."
Andrej Petelinsek

Tudi Majhenič poudarja, da je v tem trenutku težko govoriti o podrobnostih prenosa, saj je pred njimi še veliko organizacijskega, kadrovskega in finančnega usklajevanja. V vsakem primeru bo Marprom izpeljal letošnjo smučarsko sezono, zelo verjetno pa še tudi naslednjo, tako da bi se prenos koncesije lahko zgodil spomladi 2022. Za Marprom bi to pomenilo predvsem konec izčrpavanja. Tako finančnega - samo lansko smučarsko sezono so končali s 600 tisoč evrov izgube - kot osebnega. "Ukvarjanje s Pohorjem mi je vzelo deset let življenja," razlaga Majhenič.

Saso Bizjak

Več denarja za subvencioniranje gondole

Mariborska občina bi s četrtim rebalansom proračuna 2020, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na naslednji seji, zvišala sredstva za subvencioniranje delovanja krožno kabinske žičnice za 41 tisoč evrov na 353 tisoč evrov. Takšna subvencija ne bi bila najvišja v zadnjih letih - 2016. je znašala kar 540.820 evrov. "Izredne razmere kot posledica epidemije covida-19 in vladne odločitve glede prepovedi izvajanja določenih dejavnosti v letu 2020 so vplivale na zmanjšanje uporabe kapacitet Mariborskega Pohorja, s tem se je zmanjšala tudi uporaba krožno kabinske žičnice, posledično so nižji prihodki na letni ravni. Za zagotavljanje delovanja krožno kabinske žičnice je treba manko prihodkov nadomestiti z višjo subvencijo od prvotno načrtovane v začetku leta 2020," so predlog za povišanje subvencije pojasnili na občini.

Andrej Petelinšek

V rebalansu predlagajo tudi nakup vodnega zajetja Arena, ki je namenjeno zasneževanju prog, v vrednosti 188.300 evrov plus DDV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta