Medtem ko ste spali, se je v mariborskem podzemlju zgodila bleščeča zabava za zgodovino: 40 let zgodbe Mikro+Polo

Denis Živčec Denis Živčec
21.05.2023 12:03

Podjetje, ki ga v evropskem smislu radi navajajo kot vzor strpnost, naprednosti, trajnost in človeku prijaznega delovnega okolja, je z ekstravagnatno zabavo proslavilo svoj uspeh in nazdravilo na nove zmage.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zabava za zgodovino. Globoko pod Mariborom je podjetje Mikro+Polo v svojem slogu proslavilo izjemno uspešnih 40 let. 
Marko Pigac/mp Produkcija

Zabava za zgodovino. V ambientu, ki ga je ena sama zgodovina. In 40 let podjetniške ideje, ki se s svojimi uspehi zdi kot neustavljiva raketa, usmerjena v prihodnost. 

Mikro+Polo, eno mednarodno najuspešnejših mariborskih podjetij, je prva štiri desetletja podjetništva v družini Podgornik proslavilo s pompozno in bučno zabavo v mističnih globinah Vinagove kleti, ki je za eno noč postala prizorišče modne revije, umetniškega šova in elektronske glasbene zabave, ki bi zadovoljila tudi največje sladokusce. Da, gre za tisto podjetje, katerega provokativni zaposlitveni oglas vam je pred dnevi ukradel dih in vas do solz nasmejal. Tisto podjetje, ki ga v evropskem smislu radi navajajo kot vzor strpnost, naprednosti, trajnost, družbene vključenosti in človeku prijaznega delovnega okolja.

V družbi vodstvene ekipe Mikro+Polo in v bleščečem večeru nasploh je uživala tudi Aleksandra Pivec, bivša ministrica, danes pa prokuristka podjetja Vinag 1847. 
Marko Pigac/mp Produkcija

A vizionarstvo je to noč bilo v drugem planu, saj se je vse vrtelo okoli slavja, druženja in lepote. Da je podjetje brez predanih zaposlenih le stavba, je povedal generalni direktor Marko Podgornik Verdev, in razkril nekaj prihajajočih načrtov, tudi idejo o novem, velikem skladišču z zeleno teraso na strehi. Pogovor z njim sta povezovala Cityjeva Bor Greiner in Natalija Veronik. Več sto povabljencev si je nato ogledalo slavno klet, v kateri so del namenili zgodbi o podjetju.

Pogovor z Markom Podgornikom Verdevom sta vodila cityjevca Bor Greiner in Natalija Veronik.
Marko Pigac/mp Produkcija

Sledila je umetniška točka plesalke, ki je na traku visela s stropa kleti, pa pogovor z direktorjem, ki je tekom večera zaigral na klavir, nastop nekdanje evrovizijke Lee Sirk pa je naznanil začetek bleščeče modne revije, ki jo je posebej za ta dogodek pripravil cenjeni mariborski modni oblikovalec David Hojnik.

Vrata v podzemlje. Lea Sirk in Marko Podgornik Verdev 
Marko Pigac/mp Produkcija

Tudi nekaj zaposlenih je stopilo na modno brv in se odlično odrezalo v manekenski vlogi. Po reviji pa ... žur do jutranjih ur, ko je pozicijo zavzel zvezdniški didžej Mike Vale. Večer absolutnih presežkov v enem najlepših, a morda še vedno podcenjenih prizorišč daleč naokoli, ki je ob soju sveč in reflektorjev zažarelo v povsem novi, a še vedno mistični podobi. 

Kakšen ambient premore Maribor v svojih globinah!
Marko Pigac/mp Produkcija

Mikro+Polo je družinsko podjetje, ki ga je leta 1990 v Mariboru ustanovil Vojko Podgornik, danes pa ga več kot uspešno vodi nečak Marko Podgornik Verdev.

40 let Mikro + Polo v Vinagovi kleti. Mike Vale in čedna žena Jasne Vale, tik preden je on druščino popeljal v glasbeno ekstazo.
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

V dvajsetih letih so zrasli v največjega slovenskega dobavitelja laboratorijskega pribora, opreme, kemikalij in diagnostike. Podjetje je nastalo iz dveh uspešnih obratovalnic: Mikro - proizvodnje procesne opreme in bazenske tehnike in Polo - proizvodnje laboratorijske opreme.

40 let Mikro + Polo v Vinagovi kleti. Dramatično elegantna Lea Sirk v elementu.
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Pot se je nadaljevala z izdelovanjem laboratorijske opreme, ki so jo takrat uspešno tržili na področju bivše Jugoslavije ter poslovanje razširili z uvozom laboratorijskega pribora in aparatov. Leta 1991 so začeli prodajati laboratorijske kemikalije, leto kasneje pa tudi diagnostična sredstva za mikrobiološke in biokemijske laboratorije v zdravstvu.

40 let Mikro + Polo v Vinagovi kleti. Šik mrežica! Petra Greiner in Natalija Veronik.
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

V letih delovanja so razvili lasten program laboratorijske in procesne opreme, pribora ter kemikalij za razvojne, raziskovalne in diagnostične laboratorije, proizvodnjo aparatur, projektiranje in izvajanje gradnje laboratorijev, proizvodnjo laboratorijskega pohištva, popolno servisiranje in validacijo prodanih aparatov in opreme.

Vrtoglave višave in malce umetniške drame. 
Marko Pigac/mp Produkcija

So edino podjetje v panogi, ki že od leta 1996 izdaja lasten katalog v slovenskem jeziku. Leta 2010 je podjetje pridobilo certifikat Družini prijazno podjetje, leta 2011 priznanje za ekološko osveščeno podjetje.

40 let Mikro + Polo v Vinagovi kleti. Skupaj sta ustvarila nepozaben šov. Modni oblikovalec David Hojnik, DH fashion, in direktor Marko Podgornik Verdev.
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Leta 2017 so postali Podravsko podjetje leta 2016 po izboru bralcev Večera, leta 2018 pa pridobili certifikat LGBT skupnosti prijazno podjetje. 2020. so prejeli nagrado Podravsko podjetje leta v kategoriji Naj zaposlovalec Podravja, leto kasneje pa pridobili še certifikat  Družbeno odgovoren delodajalec.

40 let Mikro + Polo v Vinagovi kleti. Usodna dama v rdečem. Čudovita Marisa Višnić Maver v kreaciji Davida Hojnika.
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Generalni direktor podjetja Mikro+Polo Marko Podgornik Verdev je ob prevzemu nagrade Vključi.Vse 2022 v odmevnem govoru spregovoril o tem, zakaj te nagrade leta 2022 sploh več ne bi smeli podeljevati.

Marko Pigac/mp Produkcija

Podelila mu jo je sekcija managerk Združenja Manager. Po njihovem mnenju so so ji jo v podjetju zaslužili z uravnoteženo vodstveno strukturo, okoljem, v katerem raznolikost spodbujajo in jo tudi živijo, ter enakovrednim vključevanjem vseh 150 zaposlenih. No, danes jih je že okoli 170. 

Marko Pigac/mp Produkcija

"Ko sem pred dobrimi osmimi leti na družbenih omrežjih objavil, da sem žensko zamenjal za moškega, so me menedžerji kritizirali, da naj to umaknem in to držim za svojimi štirimi stenami, ker bom drugače uničil podjetje. No, danes stojim tukaj," je dejal v govoru, ki je postala prava spletna uspešnica.

40 let Mikro + Polo v Vinagovi kleti. Prelepa Aida Muratović in modni fotograf Tibor Golob
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

"Priznam, da zgledam malo drugače. Barvam si lase, brado, hiarulonske kisline in botoksa nimamo samo v našem katalogu, nekaj malega imam tudi v sebi. Oblačim se nič kaj poslovno, v službi sem poleti najraje v kratkih hlačah in natikačih, majčki brez rokavov," je še dodal.

Večni navdih. Lea Sirk in David Hojnik 
Marko Pigac/mp Produkcija

V zadnjem času je podjetje še posebej ponosno na lastno linijo prvega pametnega laboratorijske pohištva  Lab Interior z integriranim sistemom, ki so ga razvili skupaj z mariborskim start up podjetjem Agitron.

Mike Vale ga je žgal na polno.
Marko Pigac/mp Produkcija

V pohištvo je integriran sistem Pregl Digital, ki poskrbi za večjo učinkovitost, prihranek časa ter optimiziranje zalog in nabav. Sistem ima tudi trajnostni učinek, saj sledi tudi nevarnim odpadkom. Ni dvoma, da je bučna zabavala naznanila, da zlati čas ambicioznega podjetja najbrž šele prihaja. 

Manekenski potencial. Po modni brvi se je sprehodil tudi mikropolov Dejan Hojnik.
Marko Pigac/mp Produkcija
Ekipa Nane je s šefom Sebastijanom Blakajem zavihala rokave in dala vse od sebe. 
Marko Pigac/mp Produkcija
Marko Pigac/mp Produkcija
Marko Pigac/mp Produkcija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta