(MESTNI SVET) Arsenovič ostaja pri treh podžupanih

Igor Selan Igor Selan
13.05.2019 20:03

Cena pomoči na domu se za uporabnike ne bo zvišala, za direktorja Športnih objektov potrjen Tadej Mežnar, predsednika nadzornega odbora občine odločil met kovanca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Železnik, Saša Arsenovič in Rosana Klančnik 
Andrej Petelinšek

Maribor bo še naprej imel samo tri podžupane, župan Saša Arsenovič namreč na seji mestnega sveta ni dobil zadostne podpore za spremembo statuta občine. Pri glasovanju mu je zmanjkal en glas, rezultat glasovanja je bil 29 proti 11, za spremembo statuta pa je potrebna dvotretjinska večina, torej 30 od 45 svetnikov. "V soboto smo tudi mislili, da bomo osvojili prvenstvo, pa ga nismo," je Arsenovič komentiral poraz pri glasovanju. Ker ima koalicija 29 glasov, glas podpore spremembi statuta pa je namenil tudi Zvonko Zinrajh, ki je nedavno izstopil iz SDS, je županu pri glasovanju zmanjkal glas Branislava Rajića iz SMC, ki se seje ni udeležil. Arsenovič je sicer za župana kandidiral prav s podporo te vladne stranke.

Kako bogata je občina

Možnosti imenovanja četrtega podžupana oziroma podžupanje, Arsenovič naj bi namreč na to mesto imenoval Alenko Iskra (SD), so nasprotovali predvsem v Kanglerjevi NLS. "Ne vem, če smo tako bogata občina, da si lahko privoščimo štiri podžupane. Podražili smo vrtce, podražili smo ravnanje z odpadki, zdaj pa širimo mestno upravo in podžupane," je bil kritičen Franc Kangler. "New York ima 8,5 milijona prebivalcev, vodi ga župan s petimi podžupani. Zato sem prepričana, da potrebe za četrtega podžupana ni," ga je podprla Ljubica Jančič.

Zvonko Zinrajh (levo), ki je nedavno izstopil iz SDS, je podprl spremembo statuta, mestna svetnika SDS Vladimira Cokoja in Ivan Celcer pa ne.
Andrej Petelinšek

Mežnarju šest mesecev, da se izkaže

Burna debata se je razvila tudi pri imenovanju novega predsednika občinskega nadzornega odbora. Tudi po več poskusih je namreč rezultat glasovanja v komisiji za imenovanja ostal nedoločen, 3 proti 3, medtem ko se je sedmi član vzdržal, zato je o imenovanju odločil žreb. Met kovanca je srečo prinesel ekonomistu, specialistu za javne finance in davčno svetovanje Dejanu Petkoviću, iz igre pa je izpadel Matjaž Knez, nekdanji direktor Darsa. "Če se vam zdi metanje kovanca, ko nihče ne vidi, kako pade, primeren za izbor predsednika nadzornega odbora, potem je to slaba popotnica," je seme dvoma v izbor Petkovića skušal zasejati Kangler. Kot so pojasnili v mestni upravi, žreb predvidevata tako zakon o lokalni samoupravi kot občinski poslovnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta