Mladi karateist za uspeh veliko dela

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
12.12.2018 13:27

Član Karate kluba Kovinar, 14-letni Tilen Močnik, sodi med nadarjene mariborske športnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tilen Močnik med izvajanjem kate
osebni arhiv

Čeprav mu je šele štirinajst let, se Mariborčan Tilen Močnik lahko pohvali s številnimi uspehi, ki jih je dosegel v karateju, s katerim se je začel ukvarjati že v prvem razredu osnovne šole. "Ljubezen do tega športa sta mi vcepila oče in mama, oba karateista, obenem mi je bil karate všeč od prvega dne," je za uvod povedal Tilen Močnik, učenec OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru, ki v šoli zaradi treningov in tekmovanj nima težav. "Veliko sem odsoten, a mi kljub temu uspeva usklajevati šolske in športne obveznosti," se pohvali.

Šport moraš imeti rad

Močnik je član Karate kluba Kovinar, ki deluje na Teznem. Trenira trikrat na teden in kot kadet nastopa na tekmovanjih doma in v tujini. "Doslej sem osvojil tri naslove državnega prvaka v katah v mlajših starostnih kategorijah, zadnjega v kadetski konkurenci na nedavnem prvenstvu v Hočah, bil sem trikrat najboljši na pokalnih tekmovanjih in tretji na šolskih balkanskih igrah. V letu, ki se izteka, sem na tatami na domačih tekmovanjih in tekmovanjih v tujini stopil kar 45-krat in samo na treh nisem osvojil kolajne. Brez nje sem ostal tudi na nedavnih balkanskih igrah v Dubrovniku, kjer je bila konkurenca izjemna," razloži Močnik in pojasni, zakaj se je odločil za kate in ne za športne borbe. "V borbah gre za dvoboj s tekmecem, v katerem padajo udarci z vseh strani, in ker sem bolj milega značaja, so bile kate prava izbira, saj tekmuješ sam s seboj in torej nimaš neposrednega stika s tekmecem." A tudi kate terjajo veliko treninga in predvsem ponavljanja določenih vzorcev.

Vajen je stopiti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.
osebni arhiv

Olimpijske igre so magnet

V Karate klubu Kovinar največ pozornosti namenjajo vzgoji mladih tekmovalcev in tekmovalk. Med tekmovalkami, ki po dosežkih v zadnjih letih izstopajo, je Maša Simonič, nosilka bronaste kolajne s kadetskega evropskega prvenstva leta 2014 v Lizboni in srebrne kolajne z mladinskega evropskega prvenstva leta 2016 v ciprskem Limassolu. "Maša je dokazala, da se do odličnih dosežkov lahko dokoplješ le s trdim in zavzetim delom. Tudi sam se tega zavedam, zato si želim, da bi iz dneva v dan nadgrajeval svoje znanje. Da bi bil čez leto ali dve uspešen v mladinski konkurenci in nato še v članski. Karate je olimpijski šport in sleherni športnik sanja, da bi nastopil na olimpijskih igrah. Morda se bodo sanje tudi meni kdaj uresničile."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta