Na občinsko stanovanje čakal sedem let, nato ga je zavrnil

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
30.05.2020 01:00

Lani se je kljub ostrim posledicam, ki sledijo zavrnitvi stanovanja Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, za to odločilo kar 40 prosilcev. Kaj to sporoča? Na zadnji razpis za oddajo predvidoma okoli 50 stanovanj je sicer prispelo kar 1084 vlog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Stanovanje, ki so mi ga ponudili, je povsem nefunkcionalno," pravi Boris Bella za 42 kvadratnih metrov veliko stanovanje v bloku neprofitnih stanovanj v Engelsovi ulici.
Boris Bella

Imeti občinsko neprofitno stanovanje je želja mnogih, ki živijo v najemniškem stanovanju. Ne le zaradi najemnine, ki je običajno nižja od tistih na prostem trgu, ampak predvsem zaradi varnosti oziroma trajnosti najema. Pri najemnih stanovanjih v zasebni lasti je namreč negotovosti pri najemu bistveno več, saj do odpovedi najemnih pogodb prihaja tudi iz povsem objektivnih razlogov, denimo spremembe lastništva ali ker lastnik potrebuje stanovanje zase in podobno. Vendar pa je do občinskega stanovanja, tudi v Mariboru, zelo težko priti.

Število stanovanj pa upada

Število prosilcev narašča, kažejo podatki Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor: v zadnjih petih letih se je skorajda podvojilo, število stanovanj, ki so na voljo, pa upada. Lani jih je bilo na voljo skoraj štirikrat manj kot pred petimi leti. Na zadnji razpis, objavljen oktobra lani, za oddajo predvidoma okoli 50 občinskih sproščenih stanovanj je prispelo kar 1084 vlog.

Ponudijo samo eno stanovanje

Kdo ob tako veliki konkurenci pride do občinskega stanovanja? Tisti, ki po merilih državnega pravilnika, ki opredeljuje prednostne kategorije (ali gre za prosilce z daljšo delovno dobo, žrtve nasilja v družini, najemnike v bivalnih enotah, tiste, ki so že bili na prednostni listi na prejšnjih razpisih, mlade bolj izobražene družine in čas bivanja v občini ustanoviteljici sklada), kar se vse točkovno ovrednoti, skupno zbere največ točk. In kako dolgo se čaka na stanovanje? Praksa kaže, pravi direktorica JMSS Maribor, da "nekateri prosilci pridobijo stanovanje že po prvi prijavi na razpis, imamo pa primere, ko se prosilci na razpise prijavljajo tudi že več kot pet let. V povprečju prosilec pridobi stanovanje s tretjo prijavo na razpis."

Irena Španinger
Andrej Petelinšek

Veliko jih stanovanje zavrne

Zavrnitev je presenetljivo veliko glede na dejstvo, kako težko je priti do občinskega stanovanja. "Po razpisu iz leta 2018 je stanovanje do sedaj zavrnilo 40 upravičencev," ponazori Irena Španinger in doda, da prosilci kot najpogostejše razloge navajajo neustrezno lokacijo stanovanja, neustrezno razporeditev prostorov v stanovanju (funkcionalnost stanovanja) in finančno nezmožnost nakupa opreme za stanovanje.
Eden tistih, ki je - po sedmih letih čakanja na listi za dodelitev občinskega stanovanja - zavrnil ponujeno stanovanje, je naš bralec Boris Bella iz Maribora.

Boris Bella

Upal je na stanovanje v središču mesta

"Stanovanje, ki so mi ga ponudili, je povsem nefunkcionalno. Kam naj v njem sploh postavim omaro? Nimaš je kam dati. Kam naj dam posteljo, sedežno garnituro? V kuhinjo? Kako? Tja gre le jedilna miza. In tam v stanovanju je en kot, za katerega pravijo, da je shramba. Da o vogalih v sobi ne govorim, saj ni kam postaviti omare ... Samo kopalnica je v tistem stanovanju zares okej," je ocenil bralec. V 42 kvadratnih metrov velikem stanovanju v bloku neprofitnih stanovanj v Engelsovi ulici v Mariboru ga je zmotilo tudi to, da je "okno komaj odprl - potrebna so menjave, pa so bila po moji oceni le na hitro zakitana. Vhodna vrata v blok so pokvarjena, tudi ena v stanovanju." Prav tako se mu ni zdela primerna lokacija - upal je na stanovanje v centru mesta. Zmotil ga je tudi odnos zaposlene.
Po kvadraturi je stanovanje zanju dejansko primerno: dvema osebama v gospodinjstvu pripada od 30 do 45 m2 veliko stanovanje. A naš bralec, ki svoje trditve podkrepljuje s fotografijami, vztraja pri svojem: to je za dve osebi nefunkcionalno stanovanje.
Na drugi strani pa tudi na JMSS Maribor vztrajajo, da so mu ponudili ustrezno stanovanje: "Po kvadraturi primerno stanovanje, vendar ga je zavrnil zaradi lokacije (želja je bila center mesta) in po njegovem premajhne površine stanovanja. Ob tem so mu bile pojasnjene posledice zavrnitve - če zavrne ponujeno stanovanje, bo s sklepom črtan s seznama upravičencev po razpisu iz leta 2018. Ker pa se je prijavil tudi na neprofitni razpis 2019, mora za ohranitev subvencije vložiti ponovno vlogo na pristojni center za socialno delo."

Najemnina znaša 112 evrov

Arhitektura stavb v Engelsovi ulici 42-52 je primerna, pravijo na JMSS Maribor. "Ponujeno stanovanje ima predsobo, dnevni prostor s kuhinjo in shrambo, spalnico, kopalnico z WC-jem, balkon in kletni prostor. Najemnina znaša 112 evrov, v primeru polne subvencije znaša strošek najemnine za najemnika 22 evrov."

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor namerava letos v sklopu celovite energetske sanacije v Engelsovi ulici 42-52 zamenjati vhodna vrata in kompletno stavbno pohištvo.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta