Nadhod ob Titovi cesti: Ko med javnim naročilom zmanjka denarja

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
05.03.2019 16:32

Strokovnjakinja za javna naročila Darja Čerič opozarja, da je mariborska občina v primeru projekta Nadhod ob Titovi cesti izigrala zakonodajo. Na občini očitke zavračajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadhod ob Titovi cesti bi izvedli kot lahko jekleno konstrukcijo, ki bi jo položili na dva končna opornika in dve vmesni podpori.
Sašo Bizjak

Na mariborski občini so zavrnili obe ponudbi za izvedbo nadhoda za pešce in kolesarje ob Titovi cesti. Podjetjema Markomark Nival, ki je ponudilo nižjo ceno 248.053 evrov, in Adriaplan, ki se je za posel potegovalo s ceno 285.688 evrov, so sporočili, da javnega naročila ne bodo oddali, saj še nimajo sprejetega proračuna. Ker za investicijo, ki so jo načrtovali v letu 2018, v letu 2019 nimajo več zagotovljenega denarja, to predstavlja "bistveno spremembo okoliščin", ki ne omogoča oddaje javnega naročila, je občina na portalu javnih naročil pojasnila odločitev, ki jo je podpisal župan Saša Arsenovič. So pa še napovedali, da bodo izvedli nov postopek javnega naročanja po sprejetju proračuna za leto 2019.

Darja Čerič: Onemogočili so bodočo konkurenco

Vse lepo in prav? Strokovnjakinja za javna naročila Darja Čerič pravi, da niti slučajno, ker da je ves postopek, ki se je začel že 5. julija lani, ​prepreden z napakami in izigravanjem zakona o javnem naročanju. "Glede na zapisana pravila, ki jih določa predmetna zakonodaja, menim, da bi naročnik moral imeti zagotovljena sredstva ves čas izvedbe javnega naročila. Naročnik je pred začetkom postopka moral imeti zagotovljena sredstva, saj v nasprotnem primeru tudi postopka ne bi smel pričeti," opozarja Čeričeva. Če bi občina izbiro opravila v letu 2019, bi bilo to povsem zakonito, saj bi še vedno morala imeti rezervirana sredstva na kontu iz leta 2018 za izvedbo projekta, je prepričana.

Občina: Legitimno in zakonito

Na mariborski občini pojasnjujejo, da so imeli za predmetno javno naročilo zagotovljena sredstva v letu 2018, "ker pa ta sredstva niso bila namenska, se ne prenašajo v novo proračunsko leto, kar pomeni, da jih bo treba v proračunu za leto 2019 ponovno zagotoviti". Po njihovem zakon o javnem naročanju dopušča, da naročnik na vseh stopnjah zavrne ponudbe, pri čemer pa mora navesti razloge za takšno odločitev.

​Neizbrani ponudnik: Zelo čudna zadeva

Ob tem velja zapisati, da je občina odločitev o oddaji javnega naročila objavila že 20. septembra lani, ko je izbrala cenejšega ponudnika Markomark Nival, a se je na odločitev pritožil neizbrani ponudnik Adriaplan in dosegel razveljavitev izbire. Občina je tako morala plačati 6216 evrov stroškov za revizijski postopek. "Na prvotno odločitev smo se pritožili, ker smo na vpogledu v ponudbo izbranega ponudnika ugotovili, da ta ni bila izdelana v skladu z navodili naročnika, kar pomeni, da ni bila dopustna in bi jo moral naročnik zavrniti," pojasnjuje poslovodja in solastnik Adriaplana Boštjan Žiberna. Na zadnjo odločitev mariborske občine se ne bodo pritožili, "je pa zadeva zelo čudna, saj je Mestna občina Maribor o predmetni zadevi odločala kar nekaj mesecev in na koncu zavrnila obe ponudbi z obrazložitvijo, da 'nima več zagotovljenih finančnih sredstev'. Če bi o oddaji predmetnega javnega naročila odločili takoj in izbrali našo ponudbo, bi dela lahko zaključili že v letu 2018, ko so v proračunu še imeli na razpolago sredstva, ki jih v letu 2019 očitno nimajo več."
Na odločitev mariborske občine se najbrž ne bodo pritožili niti v podjetju Markomark Nival. Je pa odločitev presenetila tudi njih. "V našem podjetju smo imeli izjemno visoke stroške v zvezi s pripravo te ponudbe, saj je javni naročnik poleg vseh referenc in ostale običajne dokumentacije v zvezi s ponudbo od ponudnikov zahteval tudi prevode vseh certifikatov za varilne postopke in certifikatov strokovnih varilcev iz tujega jezika v slovenski jezik sodno zapriseženega prevajalca," razlaga direktor in solastnik podjetja Marko Peter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta