Natakar v Mariboru priredil božično večerjo za družine v stiski. Vsi lahko pomagamo, sporoča

Branka Bezjak Branka Bezjak
25.12.2023 11:55

V prazničnih dneh tisti, ki se težko prebijajo iz meseca v mesec, stisko še bolj občutijo, ko so obkroženi s podobami božiča, ki si ga sami ne morejo privoščiti. Da niso sami, jim je pokazal Amir Suljić

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S pomočjo donatorjev je Amir Suljić nabavil vse za večerjo in za darila.
Igor Napast

Petdesetim osebam so na božični večer v mariborski restavraciji Parma pripravili posebno večerjo in darila. Pobudnik in glavni organizator vsega je bil Amir Suljić, ki tam dela kot natakar in ki je s pomočjo sponzorjev zbral denar in druge donacije, da je nabavil vse potrebno za pogostitev in za darila, ki so jih čakala pod okrašeno smrečico. Obdarovance je izbral s pomočjo Društva prijateljev mladine (DPM) Maribor.

"Na seznamu našega društva, ki je po statusu humanitarna organizacija, je več kot 400 družin, ki čez leto na različne načine dobijo pomoč. V zadnjem času pa smo se osredotočili predvsem na tiste, ki so zaposleni, imajo torej prihodke, toda so ti tako nizki, da z njimi težko preživijo mesec. Če pridejo kakšni večji izdatki, je še toliko huje. Za socialne transferje ali za humanitarne pomoči ne izpolnjujejo kriterijev, a tudi dovolj nimajo. Njim želimo pomagati, jih spodbuditi, da iščejo rešitve, se nekako izvlečejo iz stiske, ki je ob praznikih običajno še večja kot sicer. Za to večerjo pa smo izbrali deset družin z otroki," je povedala predsednica DPM Maribor Majda Struc.

Okraski, pogrinjki, okrašena smreka, vse za dobro počutje in vzdušje na večerji.
Igor Napast

Kakšne pokojnine bodo imeli ti ljudje, ki že sedaj težko shajajo, se ob stiskah v naši družbi zastavljajo vprašanja? "Najhuje pri vsem je, kakšna sporočila s tem dobijo njihovi otroci. Kako jim naj rečejo, bodi priden, delaj, bodi pošten, uči se, če mu ne more pokazati na svojem primeru. Bojim se, da se ne zavedamo, kaj bo temu sledilo, po eni strani lahko vdanost v usodo, da živiš pač s podporami in donacijami, lahko vodi tudi v travme in stiske, ki se bodo na različne načine odražale," še na širše razsežnosti tega opozarja Majda Struc.

"Ne gre mi za to, da jaz izpostavljam. Rad bi, da ljudje začnejo drugače razmišljati, da se premaknemo naprej kot družba. V gostinstvu in na sploh vidim veliko ljudi, ki imajo denar, vozijo se v zelo dragih avtomobilih, a ne naredijo nič za druge. Zato mislim, da je še toliko bolj pomembno, da izpostavimo tiste, ki pomagajo. Sam nimam veliko, a sem želel nekaj narediti. Že avgusta sem začel spraševati, nagovarjati tukaj šefico in šefa, nekateri sponzorji so takoj rekli, da bodo sodelovali, ker so vedeli, da ne bom odnehal," je še o povedal Suljić. Donatorji so poleg DPM Maribor bili še Pohorska kavarna, Eurovrt, Bar Mojito, Zavod Vita Aktiva, Humanitarno društvo NI-LU, Restavracija Piano, Europark, Klima Boh, Pizzerija Toscana, Frizerski salon Hair dance, Pekarna Valcl, Lineal, družini Kranjc in Kralj ter Patrik Vilčnik, Janez Kukovec, Peter Popušek Petersen.

Donator je seveda tudi restavracija Parma. "Amirjevo idejo smo podprli, ker gre res za lepo gesto. Je pa to velika stvar, terja veliko organizacije. Vsakemu veliko pomeni, da je lahko za božič doma, v krogu svojih, zato bodo vsi ti, ki bodo tukaj pripravljali, zavijali darila, kuhali, stregli že s tem veliko naredili, ko bodo svoj čas, ki nam ga sicer zmeraj zmanjkuje, namenili drugim. Zato sva z možem ponosna, vesela, da sodelujemo pri tem, da naredimo nekaj za druge," je še pred večerjo povedala Anja Lahovnik, ki z možem Rajkom vodi Parmo.

"Rad bi, da se premaknemo kot družba, da pomagamo tistim, ki nimajo," pravi Amir Suljič.
Igor Napast

"Projekta se je lotil z vso vnemo, žarom in s spoštovanjem do teh ljudi, kakor naši siceršnji prostovoljci in donatorji," je dejala predsednica DPM Maribor Majda Struc. "Največ pomeni ta hvaležnost, ko vidiš iskrice v očeh, ko se ti posameznih zahvali, ni lepšega občutka," pa je dejal Suljić. Rojen v Velenju je tudi sam kot potomec Bosancev občutil izključenost, stigmo, ker je bila družina revna, tudi, ker niso praznovali božiča kakor preostala katoliška družba: "To ti ostane, zato upam, da tudi ti otroci ne bodo občutil travm, ampak se bodo iz tega izvili, da bodo videli, da je lahko tudi drugače."

Največja stiska je sedaj pri plačilu položnic, zmeraj več je takih, ki jim zmanjka denarja. Zato bi bilo dobro, če bi ljudje odstopili del dohodnine humanitarnim organizacijam, pa še dodaja Majda Struc o tem, kako lahko vsi pomagamo: "Škoda je, da gre za ta denar v integralni proračun, če bi ga lahko uporabili za humanitarne namene. Predvsem pa to ljudi nič ne stane Samo pri Finančni upravi morajo izpolniti obrazec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta