(NATEČAJ) Tako bo videti prenovljeni Lent

Igor Selan Igor Selan
16.09.2019 16:57

Zmagovalec natečaja za ureditev Lenta in Dravske promenade v Mariboru je arhitekturni biro Arrea.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako naj bi po zmagovalni rešitvi Arree izgledal Lent od Glavnega mosta proti Sodnemu stolpu.
Arhitekturni biro Arrea

Zmagovalec natečaja za ureditev Lenta in Dravske promenade, ki ga je mariborska občina izvedla v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor, je slovenski arhitekturni biro Arrea. Za razliko od 11,4 milijona evrov vrednega projekta arhitekturnega biroja Delisabatini iz Rima, po katerem je Lent želela izvesti prejšnja mestna oblast pod vodstvom župana Andreja Fištravca, ekipa novega župana Saše Arsenoviča pa se mu je zaradi visoke cene in dejstva, da bi predlagani leseni podest zakrival pogled z Lenta na reko, odrekla, bo investicija po predlogu Arree znašala le okrog 3,5 milijona evrov. Nekaj manj kot osem milijonov razlike bo občina namenila za ureditev tako imenovane Dravske promenade, okrog 13 kilometrov dolge sprehajalne poti in kolesarske steze med Mariborskim otokom in Malečniškim mostom, ki bo povezovala obe strani Drave, in na kateri bodo otroška igrala, skate parki, fitnes na prostem, pitniki, klopce, verjetno pa tudi kakšna kavarnica in novi drevoredi.

Promenada za pešce in kolesarje

Po prenovi Lenta med Vodnim in Sodnim stolpom bo promenada namenjena predvsem pešcem in kolesarjem, po sredini pa bo speljana intervencijska pot, ki bo na obeh straneh zaprta s potopnimi količki. Kot pove priznana in večkrat nagrajena slovenska arhitektka Maruša Zorec iz Arree, so posebej izpostavili tri prostore: "Trg ob Stari trti in na obeh straneh ob Vodnem in Sodnem stolpu. Predvsem ta dva se nam zdita ključna, ker definirata to območje in ponujata možnost povezav z levim bregom reke. Ker je želja, da bo ta prostor omogočal čim bolj enostaven dostop do Lenta, smo veliko poudarka namenili tudi ozkim uličicam, da pripeljejo ljudi do vode. Voda je namreč močan element v Mariboru - tako za občane kot za turiste, treba jo je samo na pravi način ponuditi in oblikovati prave programe. Na območju tržnice smo zato predvideli tudi pristane za flose ali za ladjice."

Pogled na obnovljeni Lent in novo brv z desnega brega Drave
Arhitekturni biro Arrea

Rekreacijski obroč z novima mostovoma

Z natečajem je občina iskala projektno rešitev samo za območje Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom, medtem ko je za športno-rekreacijski obroč ob Dravi iskala le idejne rešitve. "Preostanek obroča bomo urejali sami, odvisno od denarja, ki bo na razpolago. Potencialne rešitve bomo kasneje iskali v sodelovanju z mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi," je povedal podžupan Gregor Reichenberg.

Lent, pogled izpod mosta
Arhitekturni biro Arrea
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta