Negodovanje krajanov v Pesnici

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.11.2018 19:12

Krajane Pesnice moti, da jih o zaporah cest in ukinitvah prehodov zaradi gradnje železnice, ne obveščajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pesničan Jože Frajzman je jezen, ker ima zdaj le kilometer do središča Pesnice, po ukinitvi tega prehoda, pravi, pa bo razdalja pet kilometrov.
Igor Napast

Zaradi gradnje železniške proge in načrtovanih posegov se s težavami srečujejo nekateri krajani Pesnice, zato se jih je okoli 40 povezalo v civilno iniciativo, saj tudi krajanov ob železnici ne živi veliko. "Krajani Rance, ki živimo za edinim nezavarovanim prehodom v Pesnici, smo v primeru zaprtja tega železniškega prehoda popolnoma odrezani od sveta," je povedala krajanka Breda Črnčec. Zaradi nezadovoljstva in pritiska krajanov na DRI-ju gradijo gramozno cesto, ki bo stanovalcem tega naselja omogočila dostop do domov in obvoz na sosednji zunajnivojski prehod, ko bo prehod čez državno cesto zaprt. Kasneje bo zgrajen nadvoz čez državno cesto oziroma glavno cesto Pesnica-Šentilj, predvidoma v sredini leta 2020.
Na dva problema pa opozarjajo krajani v bližini Konjeniškega društva Pesnica. Najprej izpostavljajo težave s komunikacijo. Moti jih, da jih o zaporah cest in prehodov ne obvešča nihče. "Gradnja poteka tako, kot da tukaj nihče ne živi. Prekopali so dovozno cesto brez obvestil o zapori, brez tabel za obvoze in tako za osem ur zaprli cesto. Tudi tega, kdaj in kako bo zaprt prehod čez železnico, ne vemo," je opisal težave krajan Jože Frajzman. Pritrjuje krajanka Zdenka Urgl, ki razume, da se delati mora, ni proti nadgradnji, zato tudi razume reflektorje, tolerira hrup in prah, želi si le obvestil, kaj, kdaj in kje bodo dela potekala in po kateri cesti je urejen obvoz, da lahko ustrezno prilagodi svoj dan, "da se lahko pravočasno odpravimo od doma po drugi poti". Naslednja težava, na katero opozarjajo, je ukinitev železniškega prehoda Pesnica. "Ukinili nam bodo hitrejši dostop do središča Pesnice. Če imamo zdaj slab kilometer, bomo potem morali iti vse naokoli proti Šentilju in bo razdalja pet kilometrov, s tem se nam bodo povečali tudi stroški prevoza do središča Pesnice. Z avtom še gre, peš ali s kolesom ljudje naokoli ne bodo šli," je jezen Frajzman. Sicer dodaja, da jim obljubljajo navezovalno cesto proti Pesnici, vendar pravi, da bodo pešci in kolesarji morali prečiti precej strm klanec proti Gačniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta