Od danes lahko glasujete za projekte v mariborskem participativnem proračunu

Jasmina Cehnar
03.12.2020 05:55
Na spletni platformi www.mariborsodeluj.si lahko Mariborčani že oddajo svoj glas za predlagane projekte, ki so jim všeč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar nekaj občanov je na različnih lokacijah v mestu predlagalo postavitev, obnovo ali nadgradnjo otroških igral. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Projekt participativnega proračuna z današnjim dnem prehaja v odločilno fazo - glasovanje. Izborna komisija je namreč opravila svojo nalogo in izmed 330 prispelih predlogov občanov na glasovalni seznam umestila tiste, ki so izvedljivi, skladni z zakonodajo, so na občinskih zemljiščih in imajo realno oceno vrednosti, ki se mora gibati med 2000 in 20.000 evri. Odobreni projekti so navedeni na spletni platformi www.mariborsodeluj.si, kjer lahko Mariborčani, stari najmanj 15 let, vse do 10. decembra izberejo projekte, ki se jim zdijo primerni in koristni oziroma so jim najbolj všeč.

Izključno po spletu

Glasujejo lahko za več projektov v skupni vrednosti največ 40.000 evrov. A pozor, glas je možno oddati za predloge znotraj zgolj enega mestnega območja. Katerega, si občan izbere sam. Spomnimo, mariborska občina je mesto za lažjo izvedbo razdelila na štiri dele, vsakemu je v letih 2021 in 2022 v okviru participativnega proračuna namenila skupno 120.000 evrov.

Pred glasovanjem se je treba registrirati v sistem. Torej z geslom, ki ga na svojo elektronsko pošto posameznik dobi na podlagi vpisa svojega imena in priimka ter emša. Osebno glasovanje na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti zaradi epidemioloških razmer ni mogoče. "Da se bodo glasovanja udeležili tudi tisti, ki niso vešči uporabe računalnika, pozivamo vse mlade oziroma računalniško vešče, da v okviru svojih družin pomagajo starejšim pri spletnem glasovanju," pozivajo z mariborske občine. Pomoč in podporo glede registracije bosta sicer nudila partnerja projekta, projektni pisarni Zavoda PIP in Fundacije Prizma po telefonu 070 331 507.

Vključeni tudi po glasovanju

Oddane glasove bo zbirala spletna aplikacija, ki bo tudi izdelala seznam zmagovalnih projektov, te pa bo pred javno objavo pregledala komisija. "Med izglasovane projekte za posamezno območje bodo umeščeni projekti po vrsti glede na število prejetih glasov, dokler skupna vrednost projektov ne bo zapolnila ali presegla predvidenega zneska 120.000 evrov za posamezno območje. Če bo zadnji izbrani projekt presegel finančni okvir, ga sistem preskoči in vključi naslednjega po številu glasov, ki še ustreza finančnemu okviru," so pojasnili na MOM. Če na posameznem območju vrednost izglasovanih projektov ne bo dosegla vrednosti 120.000 evrov, se preostala sredstva v enakomernih deležih prerazporedijo na preostala območja.

Projekti, ki bodo na posameznem območju dobili največ glasov, bodo umeščeni v proračun MOM za leto 2021 ali 2022. Dobili bodo tudi svojega skrbnika. Tu pa se vključenost občanov še ne konča. Kako daleč je izvedba posameznega projekta, bodo namreč lahko spremljali na spletni platformi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta