Odločbe za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča prihajajo z zamudo

Igor Selan Igor Selan
18.09.2019 17:36

Medtem ko bodo lastniki nepremičnin v stanovanjskih blokih dobili približno enake odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča kot lani, je nekaj sprememb pri individualnih hišah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opozorilo: Če lastnik nepremičnine odločbe NUSZ ne prejme, je to dolžan sporočiti Fursu.
Igor Napast

Predvidoma v petek lahko dobrih 50 tisoč lastnikov nepremičnin v Mariboru v poštnih nabiralnikih pričakuje odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). Letos tako odmera NUSZ prihaja s precejšnjo zamudo, kar je posledica prevzema celotne evidence nepremičnin iz baze Geodetske uprave RS pa tudi kasnejših informativnih izračunov, pritožb lastnikov in urejanja evidenc. Geodetska uprava je namreč Fursu podatke za izdajo odločb poslala šele julija, ta pa je v začetku avgusta najprej izdal odločbe za pravne, zdaj pa sledijo tudi za fizične osebe.
Medtem ko bodo lastniki nepremičnin v stanovanjskih blokih dobili približno enake odmere kot lani, je nekaj sprememb pri individualnih hišah. Mariborska občina je namreč lani, potem ko je ministrstvo za okolje v nadzoru zakonitosti ugotovilo, da je bil prejšnji neskladen z ustavo, spremenila odlok o odmeri NUSZ. Ta je prinesel predvsem manjša plačila za večji del gospodarstva, še najbolj so se znižala za uporabnike industrijskih objektov, medtem ko odmera za fizične osebe ostaja praktično enaka, kot je bila doslej. Ker pa bi zaradi znižanja plačila za gospodarstvo proračun občine utrpel prevelik udarec, je Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči posodobilo svoje baze in v odmero NUSZ zajelo več površin kot doslej. To je tudi razlog, zaradi katerega lahko nekateri lastniki nepremičnin ne glede na to, ali gre za pravne ali fizične osebe, vseeno dobijo višje položnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta