Operacijo petletnega Gala blokirajo zaradi procesne napake

Jana Juvan Jana Juvan
15.03.2019 17:06

Petletniku iz Dupleka z deformacijo komolcev so znova zavrnili zdravljenje pri dr. Paleyju, tokrat s sklicevanjem na zakon o upravnem postopku. Starši bodo tožili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zbirali denar za poseg v ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Šteflič Vrbnjak in sin Gal
Andrej Petelinšek

Po štirih letih zdravniških pregledov, mnenj, nasvetov in zavrnitev je družina Vrbnjak Šteflič iz Dupleka odločena, da bo pravico za sina iskala na sodišču. Njihov Gal bo poleti dopolnil šest let in bi najbrž pričel obiskovati šolo, če ne bi imel zdravstvenih težav. Zdaj starši ne vedo, ali je to smiselna odločitev, saj še kar čaka na operacijo, s katero bi mu morda lahko nekoliko izboljšali funkcionalnost njegovih rok. A zaradi birokratskih ovir bi na operacijo lahko čakal še leta.
O dečku smo v Večeru že pisali, ko so mu na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prvič zavrnili zdravljenje pri ameriškem ortopedu dr. Droru Paleyju. Gal se je rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno uporabljati sklepov v komolcih, ker sta njegovi kosti koželjnica in podlahtnica zaraščeni. Dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da sta dlani obrnjeni navzgor.

Andrej Petelinšek

Upanje so dobili pri Paleyju

Ljubljanski ortoped, ki so ga s sinom obiskovali, jim je svetoval, da si poiščejo pomoč v tujini. A zapletlo se je pri plačilu. ZZZS jim je najprej odobril pregled za drugo mnenje pri strokovnjaku na Dunaju. Ta pa jim je dejal, da s svojimi posegi ob tovrstnih deformacijah spravi stanje rok v takšno, kot ga Gal ima že zdaj, zato je poseg odsvetoval. Tedaj je bil deček star dve leti. Starši so kljub temu ohranili upanje. ​Med iskanjem najboljše rešitve za svojega otroka so samoplačniško obiskali še Paleyja, ameriškega strokovnjaka za redke deformacije na kosteh pri otrocih. Ker ta pogosto sodeluje z evropskimi pacienti, so se z njim lahko srečali v Avstriji. In kot že več slovenskim družinam je tudi njim dal upanje, da sinu lahko pomaga.

Prvič zavrnjeni

Z njegovim izvidom so se znova obrnili na ZZZS, kjer pa so jim zdravljenje zavrnili, ker da niso bile izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji. Starši so bili presenečeni, sploh ker so jim pred tem že omogočili pregled na Dunaju, pa tudi, ker so zatrjevali, da je tak poseg možen tudi na ortopedski kliniki v UKC Ljubljana. Znova so obiskali Galovega ortopeda, dr. Lovra Suhodolčana, ki jim je najprej zatrjeval, da zna tudi sam opraviti ta poseg, a družina mu ni več zaupala. Odnosi med zdravnikom in družino so se ohladili tudi, ko jim ni dal več termina nove kontrole, čeprav morajo ortopedi otroka ves čas v razvoju spremljati. Zoper odločbo ZZZS so se pritožili, ker so želeli na zdravljenje k ameriškemu strokovnjaku, ki jim je edini zagotovil, da lahko Galu pomaga.

Nataša Vrbnjak Šteflič z Galom, ki ima dve spodnji kosti v roki zaraščeni skupaj. Deček se zaveda svoje pomanjkljivosti, zato rokice pogosto skriva v žep. 
Andrej Petelinsek

Zavrnjeni, ker so prosili dvakrat

Po tem, ko so jim na ortopedski kliniki v Ljubljani najprej vendarle dali nov termin za pregled za jeseni lani pri drugi zdravnici, pa je očitno nastal preobrat v zakulisju, razmišlja Galova mama Nataša Šteflič Vrbnjak. Bilo je po tem, ko je z zgodbo šla v medije. In nepričakovano so dobili termin pri Suhodolčanu, ki je v izvid zapisal, da svetuje poseg v tujini. Starši so tako naslovili novo prošnjo na ZZZS z željo po posegu pri dr. Paleyju, a bili znova razočarani. Zavarovalnica jim je namreč odobrila zdravljenje na Dunaju, saj je to najbližja tovrstna zdravstvena ustanova v tujini, kar je v skladu z njihovimi pravili. Na ortopedski kliniki torej, kjer jim je zdravnik poseg že odsvetoval, ker Galovega stanja ne bi znal izboljšati. Pritožili so se na odločitev zavarovalnice, tokrat pa doživeli še hladnejši tuš. ZZZS jim je namreč zavrnil kakršnokoli zdravljenje v tujini, ker so ugotovili, da so starši dvakrat vložili prošnjo za isti poseg pri istem zdravniku, kar naj ne bi bilo v skladu z zakonom o upravnem postopku.

"Mami, bom postal zombi?"

Vendar postopek na sodišču lahko traja tudi več let. Zato so se obrnili na društvo Maus, ki jim je obljubilo pomoč pri zbiranju denarja za operacijo pri Paleyju prihodnje poletje. Operacija bo stala 100.000 evrov (v okvirčku objavljamo podatke za nakazilo). Starši namreč ocenjujejo, da so izgubili že preveč časa in bi želeli otroku pomagati čim prej, vsekakor pred odhodom v šolo. "Gal se že zelo dobro zaveda svoje deformacije. Zadnjič me je vprašal, zakaj nima lepih rokic. In ali bo postal zombi. Imel je namreč zeleno za nohti od barvanja v vrtcu. Vso pot domov je v avtu jokal," pripoveduje Nataša Šteflič Vrbnjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta