OŠ Leona Štuklja Maribor: Na srečanju šolskih gledališč tudi tri iz Ukrajine

BEB
02.04.2022 03:00

Tradicionalno, letos že petindvajseto srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin, je bilo vsaj deloma spet v živo. Med enajstimi šolskimi gledališkimi skupinami so se predstavile tudi tri iz Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi so nastopili gostitelji, učenci OŠ Leona Štuklja Maribor.
Igor Napast

Potem ko je lansko 24. mednarodno srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin Z odra na oder potekalo v spletnem okolju, so letošnjo, jubilejno srečanje izvedli vsaj deloma v živo, deloma pa še zmeraj virtualno. Pri tem je vodja projekta Metka Ferk, učiteljica petega razreda in gonilna sila gledališkega srečanja, bila vesela zlasti, da so med enajstimi šolami s posnetki predstav sodelovale kar tri šole iz Ukrajine. Sicer pa od šol iz tujine že tradicionalno še šola iz Požarevca in Kruševca ter na daljavo še tri šole iz Ljubljane. Tri predstave, med njimi seveda tudi gostujoče šole OŠ Leona Štuklja, ki se je predstavila s Princeso kamnitih besed, OŠ Pesnica in učenci OŠ Kapela, pa si je bilo mogoče prejšnji četrtek ogledati v živo.

"Res smo letos lahko zadovoljni, saj nam je uspelo vsaj nekaj predstav videti v živo. Tudi učencem je tako bolj zanimivo. Smo se pa seveda prilagajali in šolo samo delno spremenili v gledališče," je po festivalu povedala Ferkova. Kljub nekaj tehničnim težavam s predvajanjem posnetkom in prenosi, je vse potekalo po zastavljeni poti, je dodala. Učitelji, ki snemajo predstavo, tudi niso profesionalci in velikokrat nimajo ustrezne opreme. "Ampak se nekako prilagodimo in znajdemo. Upam, da bo naslednje leto tako kot običajno, da bo srečanje lahko spet v živo," je še dejala Ferkova. Srečanje mladih gledališčnikov je predvsem v spodbudo učencem, da pokažejo svojo kreativnost, hkrati pa pridobijo medkulturne izkušnje in si širijo obzorja, saj goste iz tujine tudi vsakokrat gostijo na svojih domovih.

Igor Napast

Pred četrt stoletja je dala pobudo za srečanje Stanka Breznik, učiteljica slovenskega jezika, knjižničarka in mentorica šolske gledališke skupine. Ob podpori takratnega ravnatelja Darka Madžarca je tako zaživel šolski oder in srečanja so postala tradicionalna. "S tovrstnim srečanjem uresničujemo tudi kulturno poslanstvo šole, saj šolski oder vsako leto zaživi prav ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu. Na srečanjih se nam pridružijo tudi stari znanci gledaliških odrov - Peter Harl, igralec SNG Nova Gorica, ki je svojo gledališko pot začel ravno na našem odru, Bojan Maroševič, igralec SNG Maribor, Vili Ravnjak, dramaturg SNG Maribor. Seveda je tudi zanimanje za ogled predstav kar precejšnje. Kot gledalci nas obiščejo malčki iz sosednjega vrtca, učenci OŠ Tabor I, učenci OŠ Maksa Durjave ter seveda precejšnje število staršev, dedkov, babic, krajanov ... S svojim obiskom sta nas v preteklih letih počastila tudi ambasadorja Ukrajine in Severne Makedonije," se je v preteklost še zazrla sedanja vodja projekta. Posebej so ponosni tudi, da so z drugim dobrim delom in Unescovim projektom Z odra na oder potrdili odličnost in pridobili mednarodni status v Unescovi ASP-mreži.

Posnetki vseh predstav so še zmeraj na ogled tudi na spletni strani OŠ Leona Štuklja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta