Petra Greiner: S Sofio sta pravi tim

Branka Bezjak Branka Bezjak
09.12.2017 09:03

Mama prizadete deklice s svojim Zavodom 13 opozarja na drugačnost med nami, na to, da ni vse le črno, tudi ko je zelo težko. Portret tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Greiner: "S Sofio sva pravi tim." 
Osebni arhiv Petre Greiner

Kdo je prava Slovenka leta? Je to trmasta, vztrajna, prodorna Petra Greiner ali njena hči Sofia, ki, "čeprav je ženska, ne govori nazaj, se pusti nositi in s svojo navidezno nedejavnostjo spreminja svet", kakor je zapisala Petra. Pravzaprav sta obe. Ker druga brez druge ne bi bili, kar sta. Sofia, ki bo v prihodnjih dneh dopolnila že sedem let, čeprav ji je genetska okvara predpisala bistveno krajše življenje, je spremenila svojo mamo, je tudi razlog, da je Petra, po izobrazbi fizioterapevtka, nekaj let nazaj ustanovila Zavod 13, ki združuje družine z otroki, ki se soočajo z različnimi težkimi diagnozami, in njihove sorojence.
Sama pravi, da ima pri tem nazivu v prvi vrsti v mislih žensko, "ki je doma in skrbi za svojega prizadetega otroka. In ko vidi mene, pomisli, da vse trpljenje, trud nista v zaman. Je torej uteha mamam, upanje, da ni vse črno." Ko rodiš hudo prizadetega otroka, ki ne bo hodil, govoril, ki le malenkost vidi, ki lahko vsak hip umre, se ti podre svet. "Enkrat sem se pošalila, da vsi v porodnišnici dobijo kinder jajčko, ti pa ne. In seveda se vprašaš, zakaj pa jaz nisem mogla dobiti normalnega otroka."

Petra Greiner. Gonilna sila in obraz Zavoda 13, "ekstra usekana, a jo imamo radi in takšno jo bomo ohranili v spominu", pove eden od očetov, z družino član zavoda. 
S pohodom z rdečimi baloni ozaveščajo o redkih boleznih. 
Igor Napast
Sofia med prvošolci, s katerimi bi obiskovala šolo, če ne bi bila prizadeta.
Arhiv Zavod 13
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta