Po dvanajstih letih nova direktorica mariborskega stanovanjskega sklada

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
17.09.2019 17:46

V drugo je v boju za direktorski stolček stanovanjskega sklada zmagala Irena Španinger, bivša sodelavka sklada, sicer članica SMC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Irena Španinger (desno9 fotografirana s Heleno Cvikl, direktorico direktorata za turizem in kandidatko SMC na evropskih volitvah, in  Lidijo Žvajker, nekdanjo direktorico JMSS.
Mediaspeed

Direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor Tanja Vindiš Furman se bo morala po dvanajstih letih posloviti s položaja. Nadzorni svet JMSS Maribor je namreč na današnji, tretji redni seji s šestimi glasovi za in enim vzdržanim za novo direktorico sklada izbral Ireno Španinger, nekdanjo sodelavko JMSS, zdaj zaposleno pri Novi KBM, sicer pa članico stranke SMC. Španingerjevo mora sicer potrditi še mariborski mestni svet, prav tako pa občinski sveti občin soustanoviteljic.

Seja nadzornega sveta
Igor Napast

Ključno je sodelovanje

Kdo vse se je prijavil na javni razpis za direktorja, nismo mogli izvedeti, saj so nadzorniki točko seje, v kateri so razpravljali o razpisu za direktorja, zaradi varovanja osebnih podatkov zaprli za javnost. Znano je le, da se je za že četrti štiriletni mandat potegovala zdajšnja direktorica Vindiš Furmanova. Je pa Mateja Cekić, predsednica nadzornega sveta JMSS, sicer pomočnica direktorja mestne uprave MOM, po seji povedala, da se je na razpis prijavilo sedem kandidatov, pri čemer eden ni ustrezal razpisnim pogojem, tako da so razgovore opravili s šestimi osebami. "Gospa Španinger ima delovne izkušnje s področja stanovanjske politike in s področja nepremičnin. Ocenili smo, da ima ustrezne strokovne kompetence in vodstvene sposobnosti," je pojasnila, zakaj jih je prepričala izbrana kandidatka. Je odločitev nadzornikov nezaupnica Vindiš Furmanovi? "Ne bi govorila o nezaupnici sedanji direktorici. Je pa dejstvo, da sklad že leta stagnira in potrebuje spremembe," je komentirala prva nadzornica, ki še pravi, da bo za pozitivne premike v skladu ključno dobro sodelovanje med direktorico, nadzorniki, županom MOM Sašo Arsenovičem in župani občin soustanoviteljic.

Kot leta 2015, a z drugačnim izidom

"Dokler postopek ne bo uradno zaključen, zadeve ne morem komentirati," pa se je na odločitev nadzornikov odzvala Španingerjeva, ki v Novi KBM dela v sektorju za upravljanje fizične in informacijske varnosti. Pred tem je bila v JMSS zaposlena 13 let, od tega pet let kot vodja splošne službe. "Nikoli pa tam nisem delala na delovnem mestu tajnice," je zanikala informacije, ki o njej krožijo v javnosti.
Vindiš Furmanova je medtem povedala, da z odločitvijo nadzornega sveta še ni seznanjena in zato do nadaljnjega ostaja brez komentarja. Tako ni znano, ali ostaja sodelavka sklada ali bo morala službo iskati drugje, se ji pa bo mandat iztekel novembra.
Vindiš Furmanova in Španingerjeva sta sicer boj za vodenje sklada bíli že na zadnjem razpisu, leta 2015, ko so v javnosti tudi zakrožile anonimke, ki so slednji očitale tajniško delo in pomanjkanje vodstvenih izkušenj.
Kljub temu da ji tedanji župan Andrej Fištravec kot tesni strankarski sodelavki predhodnika, župana Franca Kanglerja, ni bil naklonjen, se je tehtnica na koncu nagnila v prid Vindiš Furmanovi, menda zlasti zaradi podpore okoliških občin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta