Po razlitju dizelskega goriva v Račah: Črpanje iz čistilne naprave se nadaljuje

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.03.2023 02:00

Po tem, ko je iz Petrolovega skladišča goriva v Račah izteklo 16 kubičnih metrov dizla, na čistilni napravi še zmeraj poteka črpanje nevarnih snovi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čistilna naprava stoji na obrobju krajinskega parka Rački ribniki-Požeg, voda izteka v bližnji potok.
Sašo Bizjak

Po prvih ocenah je iz Petrolovega skladišča v Račah na iztekališču za avtocisterne izteklo 16 kubičnih metrov oziroma 16 tisoč litrov dizelskega goriva. Del goriva so zajeli v lovilni posodi v skladišču, del se je razlil po zemljini, del pa je iztekel v javno kanalizacijo in tekel po približno treh kilometrih cevovodov do biološke čistilne naprave Rače, kjer je ostalo ujeto in ni odteklo v okolico. Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da izlitja v okolje ni bilo.

Sašo Bizjak

Nafto iz komunalne čistilne naprave črpajo že od četrtkovega jutra. "Nafta je še vedno vidna. Tako da črpanje še vedno poteka, saj je treba izčrpati vse. Mulj, ki je na dnu v čistilnih bazenih, je prepojen z nafto in ga je treba popolnoma odstraniti, kar pomeni, da se morajo bazeni izprazniti in oprati, razmastiti, potem se lahko naprava polni naprej," je povedal podžupan občine Rače - Fram Sebastjan Soršak, ki po smrti Branka Ledineka opravlja funkcijo župana. Kakšna je škoda na napravi, še ne ve.

Trenutno čistilna naprava, na katero so priključena gospodinjstva v občini, deluje, ampak v zmanjšanem obsegu. Soršak upa, da ne bo kmalu močnejšega dežja, so pa za vsak primer že naročili dodatne lovilce - za zdaj jim jih je odstopil Petrol. Dodaja, da s plinomeri nadzorujejo tudi vsebnost monoksida in vnetljivih plinov v podzemnih jaških.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta