Po sestanku župana Arsenoviča in ministra Simonitija: Država bo sofinancirala Center Rotovž

Aljoša Peršak
20.11.2020 17:29
Mariborska občina in ministrstvo za kulturo sta se dogovorila, da bosta 24 milijonov evrov vreden projekt Center Rotovž financirala vsak polovico. "Tako blizu realizacije, kot smo zdaj, še nismo bili," je sporočil Arsenovič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center Rotovž ne predvideva samo nove knjižnice, ampak tudi mestno galerijo oziroma razstavišče Umetnostne galerije Maribor (UGM) in večnamensko kinodvorano.
Medprostor, arhitekturni atelje

Samo dva dni po tem, ko je državni zbor potrdil proračuna za leti 2021 in 2022, ki sta razočarala mariborskega župana Sašo Arsenoviča, saj v njih ni pomembnih projektov za mesto in regijo, je prišlo do že vnaprej dogovorjenega videokonferenčnega sestanka med ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem in Arsenovičem. Tema pogovora - projekt Center Rotovž. Sestanka so se udeležili še podžupana Alenka Iskra in Gregor Reichenberg, vodja projektne pisarne MOM Barbara Mikuš Marzidovšek, arhitekt Rok Žnidaršič (arhitekturni atelje Medprostor), s strani ministrstva pa je bila prisotna državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc, ki je zadolžena za spremljanje projekta Center Rotovž s strani ministrstva.

"Tako blizu realizacije, kot smo zdaj, še nismo bili," je dobro novico po sestanku sporočil župan Arsenovič. Center Rotovž je bil namreč na ministrstvu prepoznan kot razvojni projekt, ki ga bo država sofinancirala v 50 odstotkih od predvidene končne vrednosti projekta, ki je sicer iz 16 milijonov evrov narasla na 24 milijonov. Arsenovič je pojasnil, da je to zdaj končna, bruto vrednost, v katero so vključeni tudi stroški opreme. Ministrstvo je pripravljeno sofinancirati projekt, če bo svoj delež zagotovila tudi mariborska občina. Župan pravi, da je pred obema stranema zdaj na vrsti domača naloga - v proračunih rezervirati denar. K dogovoru je pomembno pripomogel tudi "komunikacijski most" med Ljubljano in Mariborom, ki sta ga vzpostavila štajerska poslanca SDS Dejan Kaloh in Franc Breznik, je sporočil Kaloh.

Začetek gradnje je predviden že prihodnje leto.
Sašo Bizjak

Razveseljujoča je tudi časovnica projekta, so sporočili z mariborske občine, saj je začetek gradnje predviden že prihodnje leto, zaključek pa konec leta 2022 oziroma v začetku leta 2023. Kot je znano, je mariborska občina po več letih trajajočih prostorskih težav Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu pred časom predstavila nov projekt Center Rotovž, v katerem ni predvidena samo nova knjižnica, ampak tudi mestna galerija oziroma razstavišče Umetnostne galerije Maribor (UGM) in večnamenska kinodvorana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta