Pokazali svoja fotografska znanja

18.06.2023 05:00

Udeleženci programa Fotografiranje in urejanje fotografij so ob zaključku pripravili razstavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci progama z mentorjem
Zdenka Pašič

Univerza za tretje življenjsko obdobje ponuja starejšim občanom Maribora številne izobraževalne programe, med katerim je tudi Fotografiranje in urejanje fotografij. Sedem članov, Nikica Đorđev, Manica Grčar, Andrej Jurkovič, Boris Matejek, Lidija Pišek, Milena Ros in Lidija Štrucl, je pod mentorstvom Iva Veka pridobivalo nove veščine na tem področju. Pri svojem ustvarjanju so uporabljali telefon, fotoaparat in računalniški program PhotoFiltre.

Razstava je na ogled v prostorih Dobe.
Zdenka Pašič

Že na začetku izobraževanja in ustvarjanja so se dogovorili, da bodo ob zaključku pripravili razstavo, na kateri bodo prikazali pridobljena znanja.

To so tudi storili in razstava bo do 20. junija na ogled v prostorih Dobe, Prešernova ulica 1. Rdeča nit fotografske razstave je Maribor, mesto, ki je zanimivo tako v arhitekturnem kot krajinskem smislu. Udeleženci programa so v objektive lovili prebivalce, ulice, odseve v Dravi, na mariborskem nebu, v parku … Z znanjem, ki so ga v tečaju pridobili, so ustvarili kreativne in domiselne fotografije. Razvoj fotografije, digitalna obdelava ustvarjalcu omogoča, da klasično fotografijo plasti s premišljenimi elementi in tako ponudi gledalcu novo zgodbo. Razstavljene fotografije odsevajo realno podobo, prepleteno z zgodbo, ki jo je ustvarjalec dosegel s plastenjem elementov. Tako ustvarjena fotografija v opazovalcu vzbudi različne misli in občutke. Prav to pa ji daje izpovedno moč in čarobnost. Sporočilo, ki ga v gledalcu sproži fotografija, je podlaga za različne odzive na isto tematiko. Zato je naslov razstave Maribor, nekaj je v zraku simboličen oziroma metaforičen, kot ga najdemo tudi v verzu pesnika Toneta Pavčka: "Nekaj je v zraku. Lepega. Nežnega. Mimobežnega. Nekaj je v zraku." (štr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta