Policijski nadzor na Mariborskem Pohorju razburil kolesarje

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
16.07.2019 19:00

Bi morali spremeniti zakonodajo, ki precej omejuje vožnjo z gorskimi kolesi, ali bi morali prej poskrbeti za kolesarsko infrastrukturo, se zastavlja vprašanje po policijskem nadzoru vožnje v naravnem okolju na Mariborskem Pohorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so podali dva predloga drugemu prekrškovnemu organu zaradi vožnje s kolesom v naravnem okolju, za kar je predpisana globa 100 evrov.
Matej Kavtičnik

Policisti postaj Maribor, Ruše, Rače, Slovenska Bistrica, gorske policijske enote in vodniki službenih psov in konjenikov so minulo nedeljo izvedli poostren nadzor na področju varstva okolja na območju Mariborskega Pohorja, Kozjaka, Stražunskega gozda in ob kanalu Drave. "Policisti so v poostrenem nadzoru največji poudarek namenili upoštevanju zakona o ohranjanju narave, predvsem v zvezi z vožnjo z vozili v naravnem okolju in Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju," je sporočil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor.
V času nadzora so policisti izdali šest plačilnih nalogov zaradi parkiranja v naravnem okolju oziroma zunaj petmetrskega pasu zunaj vozišča (predpisana globa je 40 evrov), podali dva predloga drugemu prekrškovnemu organu zaradi vožnje s kolesom v naravnem okolju (predpisana globa je 100 evrov) in podali obdolžilni predlog pristojnemu okrajnemu sodišču zaradi vožnje neregistriranega mopeda brez veljavnega vozniškega dovoljenja (predpisana globa je 500 evrov), pri čemer so vozilo kršitelju zasegli.

Kolesarjenje je na Mariborskem Pohorju zelo priljubljeno.
Andrej Petelinšek

Kolesarjenje v slabi luči

Največ razburjenja je policijska akcija sprožila v kolesarskih krogih, večinoma kritičnih do zakonodaje, ki precej omejuje vožnjo z gorskimi kolesi. Z globo 100 evrov se namreč kaznuje posameznik, če se vozi s kolesom v naravnem okolju zunaj utrjenih poti ali po poteh, ki niso utrjene. Pogovarjali smo se z enim od kolesarjev, ki so jih v nedeljo popisali policisti. Povedal nam je, da so se spuščali z Areha proti Rušam po gozdnih poteh in makadamskih cestah, ko so naleteli na policiste. "Več kot pet let se vozimo po teh gozdnih poteh, pa še nikoli ni bilo težav. Tudi z lastniki zemljišč ne, saj smo se v preteklosti z njimi dogovorili, da se lahko vozimo po poteh, ki jih prej očistimo. Takšne policijske akcije mečejo slabo luč na kolesarjenje na Pohorju in odganjajo turiste. Z malo več razumevanja bi se lahko temu izognili," nam je povedal kolesar, ki ni hotel, da ga imenujemo.

Zakonodaja omogoča kolesarjenje tudi po gozdovih, samo poti je treba urediti, pravijo v Bike park Pohorje.
Andrej Petelinšek

Lani dve prijavi na Mariborskem Pohorju

Z ministrstva za okolje in prostor so nam sporočili, da se inšpekcija za okolje in naravo tokratne policijske akcije ni udeležila, saj od policije ni prejela pobude o skupni izvedbi akcije. Inšpektorji za okolje nadzora vožnje v naravnem okolju sicer ne morejo opraviti samostojno, brez prisotnosti policije, saj za to niso usposobljeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta