Prebivalcem Tezna je dovolj: Imamo osem bencinskih črpalk, 27 trgovin z avtomobili in eno igrišče

Andreja Kutin Lednik
03.03.2020 17:38

Čeprav je požar pogašen, so prebivalci Tezna zaskrbljeni zaradi številnih industrijskih obratov v soseski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilci končujejo intervencijo, a kako naprej?
Saso Bizjak

Požar v Surovini so gasilci ukrotili, a prebivalci Tezna se sprašujejo, koliko bremen lahko prenese okoliš, ne da bi trpelo njihovo zdravje, kakovost življenja v industrijsko-spalni soseski pa je že prizadeta.
Vsiljiv vonj po tlečih odpadkih v okolici Surovine še vztrajno sili v nosnice, poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik je spal v noči na torek vsega eno uro, težava so posamična žarišča na pogorišču, intervencija je zahtevna, pravi. Kasneje direktor brigade Aleš Ciringer pojasni, da bo intervencija končana še isti dan (včeraj, op. p.), da so bili gasilci ustrezno opremljeni in zaščiteni, največ težav je povzročilo sesutje strehe, ki jo bodo s težkimi stroji skušali odstraniti, tako da bodo lahko dokončno pogasili ogenj.

Sašo Bizjak

Iskanje rešitev

Mobilni ekološki laboratorij v ponedeljek, ko je gorelo najhuje, akutno nevarnega onesnaženja zraka, torej takega, ki bi imelo neposreden vpliv na zdravje, v okoliških ulicah ni nameril, so pa krivulje koncentracij prašnih delcev na več merilnih postajah v Mariboru za nekajkrat presegle mejno vrednost, krepko povišane so bile tudi koncentracije žveplovih in dušikovih oksidov. Župan Maribora Saša Arsenovič se je zahvalil gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji, da so ravni prašnih delcev znova normalne, je pa naloga podjetja, da poskrbi, da "zaradi njih življenje v mestu ne bo slabše", prav tako je pozval k čimprejšnji odpravi težav z zastajanjem odpadkov na državni ravni, tudi s sežigalnico.

Stane Cehner na zemljišču za poslovno cono Tezno, kjer še vedno pot končajo številni odpadki. Tudi zaplate taratana.
Sašo Bizjak

Lakirnica, transport, odpadki logistika

"V dobrem tednu je bil to že tretji požar, kar je višek," pravi Stane Cehner, nekoč zaposlen v Tamu, danes tako kot veliko nekdanjih tamovcev upokojeni prebivalec Tezna, ki pa v okviru Iniciative mestni zbor že nekaj časa aktivno opozarja na okoljska bremena, ki so, kot pravi, hujša kot takrat, ko so tovarne še delale, pa čeprav je sedaj v industrijski coni Tezno zaposlenih trikrat manj ljudi kot prej v Tamu. Lakirnica Palfinger, podjetje za transport nevarnih snovi F. A. Maik, Surovina, Dinos, sortirnica Snage, poštni logistični center Pošte Slovenije, Termit Moravče, Semenarna, našteva Cehner. Dopolni ga Ervin Vidovič, prav tako Tezenčan: "Imamo osem bencinskih črpalk, 27 trgovin z avtomobili in eno igrišče med dvema bencinskima servisoma." Iz drugega so naredili parkirišče, obvisi v zraku. Tudi 50 borovcev, ki so nekoč služili kot zaščita pred hrupom in onesnaženjem iz industrijske cone, danes ni več, cona pa raste postopoma, brez pravega pregleda nad skupnimi vplivi.

Aleš Ciringer
Sašo Bizjak

Nelegalno odlagališče in peticija

Cehner nas ob koncu obiska pelje še na prostor za poslovno cono Tezno. "Tukaj so Nemci kopali gramoz za gradnjo tovarne, kasneje so sem metali odpadke iz tovarne - barve in vse drugo, danes še vedno sem vozijo odpad in ga prekrijejo z zdrobljenim gradbenim materialom in zemljo."
V samoorganizirani četrtni skupnosti se bodo pridružili peticiji "Tezenčani imamo dovolj - skupaj smo močnejši", ki poziva k ukrepanju. "Ljudje so res razburjeni. Sedaj se je namreč stanje še poslabšalo s sortirnico, ne morete si misliti, kako je bilo, ko je pred kratkim pihal orkanski veter, smeti so bile povsod." Občino so že večkrat opozorili na nevzdržno stanje, a odgovorov niso prejeli. Župana smo vprašali, ali bo občina prisluhnila krajanom in ukrepala. Saša Arsenovič odgovarja, da razume občane, a industrijo potrebujemo in bo sobivanje krajanov z industrijo potrebno. Za to, da bodo podjetja delovala v skladu s pravili, pa naj skrbijo pristojne službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta