Pred izredno sejo mariborskega mestnega sveta: Čez Glavni trg vsaj manjši električni avtobusi?

Igor Selan
10.02.2021 17:51
Lista kolesarjev in pešcev pred izredno sejo mestnega sveta, na kateri bodo razpravljali o morebitnem ponovnem odprtju Glavnega trga s Koroško cesto za promet, predlaga kompromisno rešitev: uvedbo zelene avtobusne linije čez osrednji mariborski trg.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Potnik sestopi iz mestnega avtobusa na Glavnem trgu, presede v električni minibus, s katerim potuje preko Glavnega trga in Koroške ceste, se ustavi na mestni tržnici ali presede v drugi mestni avtobus in potuje naprej po Gosposvetski cesti …," so predlog predstavili v Listi kolesarjev in pešcev. Foto: LKP
Lista Kolesarjev In Pešcev

Mariborski mestni svet se bo v četrtek popoldan sestal na izredni seji, prvi, ki jo je župan Saša Arsenovič moral sklicati na zahtevo svetnikov. Štirinajst mestnih svetnikov je namreč prisluhnilo civilni iniciativi Za pravično delitev prometnega bremena v centru Maribora, ki nasprotuje zaprtju Glavnega trga in dela Koroške ceste za motorizirani promet in je ob dovoljšnjem številu zbranih podpisov za sklic seje pripravilo tudi gradivo, katerega osrednje vprašanje je, ali naj se avtomobili in avtobusi vrnejo na Glavni trg.

​Kot je znano, civilna iniciativa, ki jo je doslej podprlo 453 meščanov, zahteva, da se promet na Koroški cesti organizira, kot je bilo predvideno v projektni dokumentaciji - da se jo torej organizira kot skupen prostor, kjer je hitrost motornih vozil omejena na 20 km/h.

Več možnih rešitev

Čeprav je edini koalicijski glas za sklic izredne seje prispevala prav njihova članica Zdenka Križanič, je Lista kolesarjev in pešcev pred odločanjem o tem vprašanju še pred sejo javno izrazila nasprotovanje ponovnemu odpiranju Glavnega trga s Koroško cesto za motorizirani promet. "Ne sprejemamo poenostavljenih rešitev, ki to niso, da bi za reševanje problemov v Maistrovi, Mladinski in Krekovi ulici 'za talca' jemali Glavni trg in Koroško cesto, ki sta se končno osvobodila pločevine in postajata 'dnevna soba' vseh meščank in meščanov Maribora," so zapisali v listi, ki jo vodi Josip Rotar.

Na pobudo civilne iniciative bodo mestni svetniki odločali o tem, ali naj se na Glavni trg vrne motorizirani promet.
Marko Pigac/mp Produkcija

​Vodstvu občine so v razmislek ponudili več možnih rešitev, ki med drugim predvidevajo prenovo zastarelih avtobusnih linij, uvedbo taktnih voznih redov in vzpostavitev sistema hitrih prestopnih točk. Pri tem izstopa predlog za uvedbo tako imenovane zelene avtobusne linije, pri kateri bi čez Glavni trg vozili le manjši električni avtobusi. "Potnik sestopi iz mestnega avtobusa na Glavnem trgu, presede v električni minibus (avtobusna zelena linija), s katerim potuje preko Glavnega trga in Koroške ceste, se ustavi na mestni tržnici ali presede v drugi mestni avtobus in potuje naprej po Gosposvetski cesti …," so predlog predstavili v Listi kolesarjev in pešcev.

Predlagali reorganizacijo avtobusnega prometa

V mestnem avtobusnem prevozniku Marprom se sicer do konkretnega predloga liste niso želeli opredeliti. "Rešitve, ki se tičejo javnega potniškega prometa v mestu, morajo biti celovite in ne parcialne," odgovarja direktor Bernard Majhenič.

​Dodatno pojasni, da je Marprom skupaj s fakulteto za promet vodstvu občine prav včeraj predstavil skupen predlog reorganizacije tako avtobusnega kot mirujočega prometa v mestu. "To je projekt, ki je v teku že dolgo časa in je naravnan dolgoročno in trajnostno. Podrobnosti za zdaj še ne morem razkriti, upam pa, da ga bo mestna uprava ocenila kot dovolj kvalitetnega, da bo o njem omogočila razpravo tudi v mestnem svetu," še pravi Majhenič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta