Pred volitvami podprl Arsenoviča, zdaj bi ga nadziral

Igor Selan Igor Selan
01.02.2019 16:45

Predlagani nabor kandidatov za nadzorni odbor mariborske občine ter odbore in komisije mestnega sveta je razburil opozicijo. Za predsednika nadzornega odbora predlagan dr. Saša Prelič, ki je pred volitvami podprl kandidaturo Saše Arsenoviča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnji ponedeljek, 11. februarja, naj bi na seji mestnega sveta mariborska občina dobila novi nadzorni odbor.
Igor Napast

Prihodnji ponedeljek, 11. februarja, naj bi mariborska občina dobila novi nadzorni odbor. Ta, kot je znano, opravlja nadzor nad upravljanjem občinskega premoženja, nadzoruje namenskost in smotrnost porabe sredstev mestnega proračuna ter nadzoruje finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev. V preteklem mandatu je bilo delo nadzornega odbora bolj pod drobnogledom javnosti, kot je to običajno sicer, predvsem zaradi njegovega predsednika Boris Bobka, ki je bil vpleten v številne kitajske posle ekipe župana Andreja Fištravca, zaradi česar se je ves čas pojavljal dvom, ali svoje delo opravlja neodvisno in v dobro občine ter davkoplačevalcev.

Prelič: "Gre za strokovno funkcijo"

Na januarski poziv občine za nove nadzornike se je javilo 15 kandidatov, razgovora se jih je udeležilo 13. Med temi se je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo vodi Nataša Rodošek (Arsenovič za Maribor), mestnemu svetu za nadzornike odločila predlagati pravnika dr. Sašo Preliča (kot predsednika), gradbinca Gregorja Ficka (kot podpredsednika), ekonomiste Borisa Cokojo, Florijano Bohl in dr. Dušana Lesjaka, strojnika Draga Naberšnika in energetika Božidarja Kastelica (kot člane).

Saša Prelič: "Zagotavljam vam, da bom, če bom izvoljen, deloval neodvisno."
Marko Vanovšek

Kangler: "To je sramota"

Predlagana sestava nadzornega odbora je precej razburila opozicijo. "To je sramota, tako tega ne delajo niti na Balkanu. Koalicija je iz nadzornega odbora v celoti izločila opozicijo in bo nadzirala samo sebe. Čeprav smo na volitvah osvojili skoraj četrtino mandatov v mestnem svetu, v nadzornem odboru nismo dobili niti enega samega predstavnika," je na nedemokratičnost izbire opozoril Franc Kangler iz NLS.

"Koalicija je iz nadzornega odbora v celoti izločila opozicijo in bo nadzirala samo sebe," so ogorčeni v NLS.
Andrej Petelinšek

Pelko: "Predlog v neskladju s statutom"

​Enako število predsedniških mest kot Kanglerjeva NLS bosta denimo dobili tudi Lista Melite Petelin (odbor za gospodarstvo) in Lista mladih. Povezujemo Matica Matjašiča (odbor za mladino, šolstvo in šport), ki sta na volitvah vsaka osvojili le po en svetniški mandat.
Do takšnega predloga so kritični tudi v Listi župana Andreja Fištravca. "Domnevam, da to ni še dokončna rešitev. Predlogi so namreč neproporcionalni glede na število svetnikov v mestnem svetu in v neskladju s statutom in poslovnikom. Očitno so se imenovanj odborov in komisij lotili po domače, zato verjamem, da se bomo o teh predlogih še pogovarjali. Vsekakor se zadeve sprejemajo drugače, kot so se v našem mandatu. Mi smo vse svetniške skupine povabili na sestanek in se tam dogovorili, zdaj pa je o tem bilo odločeno znotraj večinske stranke, nam pa so bili le posredovani predlogi," opozarja Saša Pelko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta