Problem hrupa: Preobremenjen vsak peti Mariborčan, najbolj nevralgične točke so ...

Igor Selan Igor Selan
12.06.2019 15:24

Mestna uprava meni, da bi morala problem hrupa v Mariboru rešiti država, ne nazadnje so največji viri hrupa prav državne ceste

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med najbolj obremenjenimi s prekomernim hrupom so stanovalci v neposredni bližini Ceste proletarskih brigad. 
Janko Rath

Mariborski mestni svetniki bodo v ponedeljek med drugim odločali tudi o strateški karti hrupa, ki bo podlaga za sprejem operativnih ukrepov za zmanjšanje hrupa v mestu v prihodnjih petih letih. Kot je povedal Janez Drev iz družbe Epi Spektrum, gre za problematiko, o kateri se govori malo, prizadene pa veliko prebivalcev.

Igor Napast

Od preusmerjanja do menjave oken

Možnosti, ki jih ima občina za zmanjševanje hrupa, so preusmeritev prometa - tega je bilo v Mariboru v zadnjih letih precej, težek tovorni promet se je denimo iz središča mesta umaknil na vzhodno obvoznico - zagotavljanje boljšega javnega prevoza in širitev pešcone.

Igor Napast
Andrej Petelinsek

Država naj naredi domačo nalogo

Da gre v bistvu za problem mesta, ki pa bi ga morala rešiti država, meni tudi župan Saša Arsenovič: "Gre za avtocestni obroč okoli Maribora, ki ga nimamo. Južna obvoznica se dela bistveno prepočasi, po segmentih, severna obvoznica, denimo, sploh ni umeščena v prostorski načrt, zato se ves promet v smeri vzhod-zahod in obratno na desnem bregu Drave vrši po mestnih ulicah, Koroški, Mladinski ali čez Lent. Rešitev tega problema, sploh pri takšnem financiranju mestnih občin, kot ga imamo zdaj, torej nikakor ne more biti stvar mesta. Skrajni čas je, da država naredi svojo domačo nalogo in ugotovi, da je štajerska prestolnica vredna normalnega življenja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta