Prometni načrti v središču Maribora: Avtomobili ven, pešci in kolesarji noter

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
23.09.2019 12:48

Mariborska občina je naročila izdelavo celovite prometne študije, s katero želi pridobiti rešitve, kako urediti promet po tem, ko bi staro mestno jedro in Glavni most zaprli za avtomobile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raba javnih prostorov pomembno vpliva na kakovost življenja v mestu.
Igor Napast

Mariborska občina je objavila javno naročilo za izdelavo celovite študije razvoja prometa v mestu Maribor. "Glavni razlog za izdelavo študije je, da pridobimo odgovore glede dolgoročne ureditve prometa na širšem in ožjem območju mesta, tudi potem, ko bi staro mestno jedro, in verjetno tudi Stari most, zaprli za motorizirani promet (z izjemo javnega potniškega prometa, taksijev, dostave)," je pojasnil Samo Peter Medved, podžupan za področja komunale, prometa in športa.

Komu prednost - pešcem ali avtomobilom?
Sašo Bizjak

Mesto, ki ne najde poti do Drave

Obstoječi promet skozi staro mestno jedro poteka v smeri vzhod-zahod in onemogoča tako notranjo povezanost kot stik z reko Dravo, ugotavlja projektna naloga. Mestna občina Maribor je v preteklosti iskala več primernih rešitev, kot sta na primer severna obvoznica ali predor pod starim mestnim jedrom, poudarja podžupan Samo Peter Medved. "Izdelanih je bilo že več parcialnih študij, ki pa nikoli niso dale odgovora, kako bi mesto našlo alternativo za preusmeritev cestnega prometa po zaprtju starega mestnega jedra. Mestna občina Maribor nima prometnega modela mesta, kot bi ga mestna občina s tako velikim številom prebivalcev morala imeti. Tako je predmet te naloge izdelava prometne, urbanistične in gradbeno-tehnične variante možnih rešitev ter njihovo medsebojno vrednotenje na osnovi prometnih, ekonomskih, urbanističnih in drugih kriterijev," razlaga Peter Medved.

Samo Peter Medved: "Mestna občina Maribor nima prometnega modela mesta, kot bi ga mestna občina s tako velikim številom prebivalcev morala imeti."
Igor Napast
Sašo Bizjak

Prometna vizija 2050

Prometna študija naj bi postavila modele bodočega cestnega omrežja 2020 in 2040, simulacije bodočih prometnih obremenitev planiranih omrežij v letih 2020 in 2040 ter analizo rezultatov, komentar in oceno predlaganih rešitev. V študiji morajo biti posebej obdelan tudi javni potniški promet, mirujoči in kolesarski promet. "Izdelovalec mora v sklopu predmetnega naročila izdelati tudi vizijo prometnega razvoja MOM 2050 v grafični in tekstualni obliki, v kateri ob upoštevanju izbranega konceptualnega modela ter globalnih trendov (okolje, tehnologija ...) poda svojo vizijo prometnega razvoja mesta," je še navedeno v projektni nalogi.

Tudi Glavni most bi zaprli za promet.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta