Proračun že blizu 140 milijonov evrov

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
08.04.2019 18:19

Župan Saša Arsenovič je v drugem branju proračuna, ki ga bodo mestni svetniki opravili v četrtek, predvidel še višje zadolževanje tako letos kot prihodnje leto; prvi so amandmaje javno predstavili v Listi Andreja Fištravca, kritični v Listi Franca Kanglerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Aresnovič je proračun za leto 2019 povečal na 139,3 milijona evrov.
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svet bo v četrtek opravil drugo branje dveletnega proračuna Mestne občine Maribor 2019-2020. V primerjavi s prvo obravnavo, ko so svetniki najpomembnejši dokument občine podprli z 29 glasovi za in 10 proti, se je proračun za letos zvišal še za 3,2 milijona evrov, kar pomeni, da je njegova končna vrednost 139,3 milijona evrov.
Na strani prihodkov se načrtujejo višji prilivi zaradi višjih kupnin od prodaje stavbnih zemljišč (za 1,6 milijona evrov), višjih transfernih prihodkov za projekt Koroška cesta z Glavnim trgom (za 703 tisoč evrov), saj se po novem terminskem planu izvedba del pričakuje predvsem v letu 2019, prav tako zaradi povišanja turistične takse (za 243 tisoč evrov) in zaradi novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (za 100 tisoč evrov). Zvišal se je tudi znesek predvidenega zadolževanja z 10,2 milijona evrov na 11,1 milijona evrov.

Črtali 7,8 milijona evrov od prodaje Farmadenta

Proračun za leto 2020 se je po drugi strani nekoliko zmanjšal in je v drugem branju vreden 136,1 milijona evrov. Med pomembnejšimi spremembami od prve razprave velja omeniti napovedano izločitev prodaje deleža družbe Farmadent v načrtovani višini 7,8 milijona evrov ter dodatno povišanje zadolževanja z 2,9 milijona evrov na 5,2 milijona evrov. Leta 2020 bo Mestna občina Maribor za odplačila dolga namenila že 5,9 milijona evrov.

Za preplastitev cest predlagajo skoraj milijon evrov več

Lista Andreja Fištravca bo proračun v drugem branju podprla, vendar pod pogojem, če bo župan upošteval njihove amandmaje. Za leto 2019 so pripravili tri amandmaje, s katerimi bi okrog 590 tisoč evrov več denarja namenili kulturi, Centru za pomoč na domu, Ljudskemu vrtu in sanaciji asfaltnih vozišč s prevlekami. Mestna svetnica Zdenka Križanič je pri predstavitvi amandmajev poudarila, da je ljubiteljska kultura v Mariboru podhranjena. Zato bi dodatnih 8850 evrov namenili zborovski prireditvi Naša pesem, ki bo v Mariboru ta konec tedna. Dodatnih 20 tisoč evrov pa bi namenili za obsežno večjezično monografijo Drame, Opere in Baleta, ki jo ob praznovanju stoletnice delovanja pripravljajo v SNG Maribor.

Zdenka Križanič, Saša Pelko in Miha Recek so mestni svetniki Liste Andreja Fištravca
Andrej Petelinšek

Kanglerjevi proti podražitvam

V Listi Franca Kanglerja - Novi ljudski stranki Slovenije tudi s proračunom MOM v drugem branju niso zadovoljni. "Ugotavljamo, da so investicije načrtovane predvsem v centru mesta v neposredni bližini nepremičnin aktualnega župana, pri čemer zanemarjamo kar nekaj odsekov dotrajanih ulic oziroma cest. Prav tako nasprotujemo podražitvam vrtcev in predvideni podražitvi odvoza odpadkov, ki so nedopustne za mesto Maribor," so zapisali v opozicijski NLS, ki ima v mestnem svetu deset glasov.

V Listi Franca Kanglerja - Novi ljudski stranki Slovenije tudi s proračunom MOM v drugem branju niso zadovoljni.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta