Rače - Fram: Vse odpadke bodo imeli kar doma

Barbara Bradač Barbara Bradač
28.03.2019 05:00

Ker občina ukinja ekološke otoke, bodo imeli občani na svojih domovih tri zabojnike in dve vreči za posamezne vrste odpadkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Bradač

Zabojniku za mešane komunalne odpadke, za biološke odpadke in vreči za zbiranje embalaže se je že pridružil zabojnik za zbiranje papirja, kmalu bodo gospodinjstva dobila še vreče za zbiranje stekla. Ekološki otoki bodo do konca leta v občini Rače-Fram postali preteklost, hkrati že uvajajo nov sistem zbiranja od vrat do vrat. "V tej smeri gre trend zbiranja odpadkov in temu sledimo," je občinske svetnike v torek nagovoril župan Branko Ledinek, pred sprejetjem novega odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki so ga pripravili na Komunali Slovenska Bistrica, ki opravlja javno službo ravnanja z odpadki v občini. Pri Komunali so, sicer s soglasjem občine, pohiteli in že razdelili zabojnike za papir, čeprav odlok še ni bil sprejet. Svetniki so ga soglasno sprejeli po hitrem postopku, ki se sicer uporablja, kadar to zahtevajo izredne potrebe občine ali naravne nesreče. "Vzrok za hiter postopek je dejstvo, da so bili uporabniki že pred časom seznanjeni s predlagano spremembo (vsa gospodinjstva so prejela obvestilo izvajalca), uporabniki so prejeli tudi nove posode," je pojasnila Zorica Zajc Kvas, direktorica občinske uprave.

Ekološki otoki so črna odlagališča

"Želimo uvesti boljši sistem ločevanja odpadkov na izvoru, ker je to najboljše, saj ko so enkrat skupaj odloženi, jih je težko ločiti. Uredba dovoljuje oboje - ekološke otoke in sistem od vrat do vrat. Odločili smo se za sistem od vrat do vrat, saj bo vsak na svojem domu zagotovo ločeval, ekološke zbiralnice pa so bile zmeraj črna odlagališča, kjer se je odlagalo vse mogoče in ni bilo mogoče najti krivca," je razloge za nov sistem odlaganja pojasnila Natalija Pečovnik, vodja ravnanja z odpadki pri Komunali Slovenska Bistrica: "To občanom ne bo v breme, pač pa jim je lahko v zadovoljstvo, saj ne bodo več odvažali odpadkov na ekološke otoke, ločevali jih bodo kar doma."

Do konca leta bodo ukinili vse otoke v občini. Tudi tega v Framu. 
Igor Napast

Odvoz črnih oziroma zelenih zabojnikov še naprej vsake tri tedne

Ostaja pa enaka pogostost odvoza mešanih komunalnih odpadkov, ki jih občani odlagajo v črne in zelene zabojnike - torej vsake tri tedne. "Vsak izvajalec si sam izbere barvo zabojnikov, to ni nikjer določeno. Črni in zeleni zabojniki imajo v Sloveniji popolnoma enak pomen in namen zbiranja mešanih komunalnih odpadkov. Bomo pa dotrajane črne zabojnike prav tako v določenem obdobju zamenjali z zelenimi. Barvni pokrovi določajo frakcije," je različne barve zabojnikov pojasnila Pečovnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta