Rdeči križ Maribor: Samo v prvih treh mesecih 175 novih prosilcev

Tatjana Vrbnjak
10.05.2021 16:11
Ljudje so v velikih stiskah, grozijo jim izvršbe, deložacije, opozarjajo v mariborskem Rdečem križu, ki letos označuje že 140 let delovanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos bodo med drugim znova izvedli letovanje otrok v Punatu in pilotni projekt vključevanja migrantov v lokalno okolje, je na tiskovni konferenci povedal Metod Dolinšek. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Za aktivisti in prostovoljci mariborskega Rdečega križa, ki letos označuje 140 let delovanja, je zahtevno obdobje izzivov in novih pristopov, s katerimi so odgovorili na razmere, ki jih je s seboj prinesel koronačas, ob tednu Rdečega križa ugotavlja sekretar mariborske organizacije Metod Dolinšek. Še zlasti so se izkazali na področju zaščite in reševanja oziroma delovanja v primeru nesreč, kjer Rdeči križ zagotavlja prostovoljske sestave usposobljenih bolničarjev, ki so sposobni ponuditi laično pomoč zdravstvu. V drugem valu so njihovi prostovoljci v UKC-ju in treh mariborskih domovih za starejše pomagali negovati in transportirati bolnike - na vrhuncu zahtevnih razmer jih je vsak dan v UKC delalo do pet, v Domu Danice Vogrinec štirje itd. Zelo pomembna naloga Rdečega križa je tudi zagotavljanje stalne in stabilne oskrbe s krvjo, kar je bilo lani in je tudi letos zaradi razmer oteženo, a jim je uspevalo; Dolinšek pa s skrbjo gleda naprej.

Občinskih paketov v Mariboru ni več

Na vrata Rdečega križa trka vse več ljudi: v prvih treh mesecih letos je bilo kar 175 novih prosilcev oziroma za sedem odstotkov več. Kriza je začela kazati posledice. "Ljudje so v velikih stiskah, grozijo jim izvršbe, deložacije. Skorajda vsakodnevni postajajo telefonski klici s prošnjami po finančni pomoči. Sredstev, ki bi jih financerji in donatorji za to zagotavljali, nimamo, zato denarnih pomoči kot območno združenje ne moremo nuditi, pomagamo lahko s pravnim nasvetom in zagotavljanjem materialne pomoči," pravi Dolinšek in doda, da pa se "tu pokaže moč naše organizacije na terenu: naši aktivisti zbirajo sredstva na terenu in jih namenijo tistim, ki jih najbolj potrebujejo".

Skladišče Rdečega križa v Ljubljanski ulici
Andrej Petelinšek

Rdeči križ tistim, ki so v veliki stiski, omogoči tudi odprtje podračuna na računu, kjer se zbirajo sredstva zanje; lani je bilo na ta način zbranih 128 tisoč evrov.

Kako pa je s prehranskimi paketi? Zdaj delijo pakete iz evropske pomoči - v Mariboru so na voljo le še ti, saj so občinska sredstva porabili že v prvih dveh mesecih leta (letos je mariborska občina Rdečemu križu namenila manj denarja kot prejšnja leta), medtem ko so v drugih občinah tudi še tako imenovani občinski paketi.

V Punat vabijo učitelje

Lani Rdeči križ ni izvedel letovanja v Punatu, letos so se odločili drugače, ker otroci po tem zahtevnem šolskem in tudi sicer napornem koronaletu še posebej potrebujejo družbo vrstnikov in sprostitev na morju. Prijavnice za letovanje so na voljo na spletni strani oziroma na sedežu RK. Doslej so sprejeli že več kot 260 prijav. Letovanje je sofinancirano - za otroke z zdravstveno anamnezo iz zdravstvene zavarovalnice, za druge iz občinskih sredstev.

Letovanje otrok v Punatu
Janez Klenovšek

Priprave na letovanje so že v polnem teku, iščejo še vzgojitelje prostovoljce. Dolinšek ob tem vabi tudi "učitelje, ki so bili v zadnjem letu in pol precej prikrajšani za stike z otroki, da postanejo prostovoljci za deset dni. Tako bodo del sebe namenili otrokom, ki pomoč potrebujejo, pa tudi sami bodo doživeli nekaj, česar ni mogoče doživeti v šoli in ob vsakodnevnih stikih, ki niso tako poglobljeni, kot so stiki na letovanju."

Proti energetski revščini

Ker aktivnosti, iz katerih dobijo glavnino prihodkov (recimo tečaje) lani niso mogli izvesti oziroma so jih le v omejenem obsegu, je bilo lansko leto za Rdeči križ tudi finančno zahtevno. Zato nagovarjajo donatorje, naj se odzovejo njihovim prošnjam. "Iščemo tudi nove programe, projekte, ki bi zagotavljali sredstva, s katerimi bi lahko izvajali naše programe in pomagali ljudem na način, ki so ga vajeni," pravi Dolinšek.

Metod Dolinšek
Tadej Regent

​Poleg tega so si letos zastavili za cilj tudi program lajšanja energetske revščine. "Do ljudi želimo spraviti sredstva, ki so na voljo v okviru evropskih sredstev, a ne pridejo do naslovnikov, torej najšibkejših. Odločili smo se, da bomo kot organizacija stopili kot posrednik med potrebo na eni strani in sredstvi, ki so na voljo, na drugi strani," pravi Dolinšek. Program izvajajo skupaj z energetsko agencijo za Podravje Energap.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta