Rektor mariborske univerze Kačič: Ne moremo na slepo mahati s kladivom

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.11.2019 20:16

Rezultat revizijske sage na mariborski univerzi je, da mora vodstvo do julija 2020 pripraviti splošne ukrepe. Vso dokumentacijo so že predali organom pregona in računskemu sodišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rektor Zdravko Kačič je novinarjem eno uro podrobno razlagal, kaj vse je bilo v javnosti narobe interpretirano in zakaj je naročil dodatni pregled.
Sašo Bizjak

Upravni odbor Univerze v Mariboru (UM) je vendarle obravnaval tajno poročilo o poslovanju nekaterih svojih fakultet iz februarja 2018, ki ga je naročil že prejšnji rektor Igor Tičar. Rezultat revizijske sage, v kateri je družba Ernst & Young opozorila na tveganja za prirejanje razpisov, navzkrižja interesov in med drugim fiktivna izplačila, ki jih je nato omililo s strani rektorja Zdravka Kačiča naročeno dodatno strokovno mnenje, je za zdaj le to, da mora vodstvo univerze pripraviti ukrepe najkasneje do junija 2020. Ti, kot kaže, ne bodo šli v pravno preverbo ali ugotavljanje kazenske in odškodninske odgovornosti, pač pa splošne ukrepe, kot so večja centralizacija javnega naročanja in podobno.

Za zaprtimi vrati

Kako so o vsebini dokumentov razpravljali člani upravnega odbora, ni znano, saj je bila seja za javnost zaprta. Je pa vodstvo univerze pozno popoldne sklicalo tiskovno konferenco, kjer je rektor Kačič eno uro podrobno razlagal, med drugim, kaj vse je bilo v javnosti narobe interpretirano in zakaj je naročil dodatni pregled. "Vsa poročila so ocenjevala stopnjo obvladovanja tveganj pri poslovanju UM. Nobeno ni ugotovilo nezakonitega ravnanja," je večkrat izpostavil.

Rektor Zdravko Kačič je bil na tiskovni konferenci, kjer se je obdal s svojo ekipo, edini govorec.
Sašo Bizjak

Počakali bodo na organe pregona

"V nobenem primeru ne želimo zmanjševati pomena vseh poročil, ki so bila izdelana, in vsa poročila enako resno in ustrezno obravnavamo. Vsa priporočila, ki izhajajo iz poročil, bomo tudi izvedli. Zastavili smo že ustrezne ukrepe, ki jih bomo začeli uresničevati v bližnji prihodnosti," je Kačič napovedal med drugim določitev bolj natančnih meril pri razdeljevanju denarja, ki ga fakultete pridobijo iz tržnih projektov in zdaj pogosto v večji meri pristane v rokah posameznikov. Na vprašanje, ali bodo za katere od obravnavanih primerov naročili dodatne pravne preverbe, rektor odgovarja, da mogoče.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta