Revizija potrdila sume: Investicija kopališča Pristan vodena malomarno

Igor Selan
11.12.2020 06:00
Revizija pravilnosti poslovanja v primeru investicije v kopališče Pristan je ugotovila visoko stopnjo tveganja nezakonitega poslovanja. O potencialnem iskanju odgovornosti po naslednji seji mestnega sveta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri investiciji v srednji bazen kopališča Pristan je šlo narobe praktično vse, kar lahko gre narobe, ugotavlja notranja revizija mariborske občine. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Občinska revizija pravilnosti poslovanja urada za šport v primeru investicije v kopališče Pristan je pokazala, da je bila investicija vodena malomarno, pri čemer praktično ni področja, kjer revizija ne bi našla pomanjkljivosti. Kot je znano, se je investicija začela maja 2018 v mandatu župana Andreja Fištravca.

​Revizija med drugim ugotavlja, da so bili kršeni zakon o javnem naročanju, obligacijski zakonik in navodila za oddajo javnih naročil, prav tako ugotavlja pomanjkljivosti pri izvajanju sistema notranjih kontrol, predvsem pri zagotavljanju vodenja investicij z ustrezno skrbnostjo, zagotavljanju primerljivosti ponudb, izvedbi postopkov z neposredno oddajo naročila, oddaji dodatnih del in zagotavljanju, da so k oddaji ponudbe povabljeni ustrezni ponudniki. Pri vseh omenjenih postopkih v primeru Pristana revizija tako ugotavlja visoko stopnjo tveganja nezakonitega poslovanja.

261 tisoč evrov z aneksi

Revizija med drugim ugotavlja, da je kar 19 odstotkov del (261 tisoč evrov) od 1,4 milijona evrov vredne investicije bilo oddanih neposredno brez javnega naročanja oziroma z aneksi. "Visok delež neposredne oddaje del in oddaje del po aneksih ter tudi dejstvo, da investicija še ni dokončana, kar bo terjalo dodatna finančna sredstva, pomeni nedelovanje notranjih kontrol tako v fazi načrtovanja investicije kot same izvedbe postopkov nabav," ugotavlja revizija.

Da notranje kontrole pri vodenju projekta niso bile vzpostavljene, je pokazala tudi časovna analiza sklenjenih pogodb. Številni postopki nabav oziroma pogodbe z izvajalci so se namreč sklenili že po izvedbi postopkov javnega naročanja, čeprav bi morali biti izvedeni prej. "Projekt ni bil voden z zadostno poklicno skrbnostjo. Razdrobljenost postopkov lahko predstavlja tudi tveganje drobitev javnih naročil," še ugotavlja revizija.

Andrej Petelinšek

Revizija je ob tem podrobno pregledala tudi posamezne postopke nabave, od postopkov preverjanja cen, projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izvedbe projekta strojnih inštalacij bazenske tehnike in strokovnega nadzora strojnih inštalacij pri sanaciji bazena, ter pri vseh prišla do ugotovitve, da se ne more prepričati o ustreznosti izbire ponudnikov, ki so bili vabljeni k oddaji ponudbe.

Bazen zaprt še vsaj do jeseni 2021

Zaradi neustrezno vodene investicije v prenovo srednjega bazena v Pristanu je sicer bilo prelitega že veliko črnila, izrečenih težkih besed ter sprejetih nekaj obvezujočih sklepov. Med drugim je mestni svet na junijski seji, na kateri je podžupan Samo Peter Medved predstavil potek investicije, sprejel sklep, da je treba poiskati krivce in jih poklicati na odgovornost, podlaga za to pa naj bi bila prav omenjena revizija. "Rezultati notranje revizije bodo tudi podlaga za morebitno kriminalistično preiskavo projekta," je februarja dejal podžupan. Z občine zdaj sporočajo, da se bo o potencialnem iskanju odgovornosti odločalo po seji mestnega sveta, ki bo predvidoma v ponedeljek, 21. decembra, in na kateri bo mestni svet tudi obravnaval revizijsko poročilo.

Kot je znano, je srednji bazen v Pristanu zaprt že vse od januarja 2014, kopalcev pa ne bo sprejel pred jesenjo 2021. Občina se je namreč odločila, da bo pred odprtjem izvedla še celovito energetsko sanacijo starega dela kopališča, v okviru katere bo zamenjala fasado, streho in stavbno pohištvo, v načrtu pa je tudi obnova sanitarij ob olimpijskem bazenu. Prenova je odvisna od sprejema proračuna za prihodnje leto, o katerem bodo mestni svetniki prav tako odločali na decembrski seji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta