Romska skupnost v Mariboru: Strpnost je dobra za vse

sta
05.04.2019 17:09

Ob svetovnem dnevu Romov so pripravili slavje in poudarili, da je v Mariboru sobivanje dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik DZ Dejan Židan na slavju v romski restavraciji Romani kafenava.
Sašo Bizjak

Z romsko glasbo, plesom in recitacijami so mariborski Romi v romski gostilni Romani Kafenava danes obeležili svetovni dan Romov. Po besedah slavnostnega govornika, predsednika DZ Dejana Židana je to priložnost, da Romi opomnijo širšo javnost na edinstvenost romske kulture in hkrati opozorijo na še vedno prisotno diskriminacijo, s katero se soočajo na številnih področjih življenja.
"V preteklosti ste Romi prehodili trnovo pot preživetja. Velikokrat ste bili deležni poniževanja, celo zaničevanja, bili ste na robu obstoja. Sčasoma pa je v Evropi in Sloveniji vendarle dozorelo spoznanje, da kulturna in etnična raznolikost bogatita sleherni narod. Prav mnoštvo avtonomnih in enakopravnih entitet predstavlja največje bogastvo Evrope, kot jo poznamo danes," je izpostavil Židan.
Direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh je spomnil na več stoletno navzočnost Romov v slovenski družbi. Po njegovih besedah ima Slovenija od osamosvojitve vrsto programov za Rome, ki prispevajo k boljšemu sobivanju in napredku celotne skupnosti, hkrati pa je opozoril, da je za uspešnost teh pobud pomembna tudi zavzetost romske skupnosti same.
"Če bomo strpni drug do drugega, bo dobro za vse," je izpostavil gostitelj današnje prireditve, predsednik mariborskega romskega društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri. Kot primer dobre prakse je izpostavil položaj romske skupnosti v Mariboru, ki šteje okoli 3000 ljudi. Po njegovih besedah gre otrokom v šolah iz leta v leto boljše, boljše so tudi bivalne razmere in sodelovanje z lokalnimi institucijami. "Če slučajno nastopijo kakšne napetosti, takoj ukrepamo, da jih odpravimo, še preden bi prišlo do večjih težav," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta