S spustom po toboganu otroci v novem vrtcu v Hočah iz nadstropja v pritličje

Barbara Bradač Barbara Bradač
16.09.2020 17:00

V občini Hoče-Slovnica uradno odprli vrtec, ki ga otroški smeh bogati že od 1. septembra. Investicija je stala dobrih 4,1 milijona evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tobogan, ki v vrtcu povezuje etažo in pritličje, navdušuje otroke.
Andrej Petelinšek

Pred natančno enim letom so na starem vrtcu v Hočah odstranili streho. Vrtec je bil premajhen in dotrajan, na kar so opozorili tudi inšpektorji. Dobrih 4,1 milijona evrov je bilo potrebnih in veliko dela in novi vrtec stoji na isti lokaciji kot stari in je poln otroškega živžava.

Andrej Petelinsek

V telovadnici imajo plezalno steno

"Z objektom smo pridobili tehnološko dovršen energijsko učinkovit objekt, v pogovornem jeziku pravimo pasiven objekt. Objekt je zrakotesen, v celoti so izvedeni prezračevanje, hlajenje, talno gretje, tudi vlažilnik zraka, da pozimi ni suhega zraka, ki povzroča sušenje sluznice v dihalnih poteh in posledično večjo verjetnost okužb," je o dvoetažnem lesenem objektu z veliko panelnega sistema povedal župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak. V etaži je pet igralnic in ogromna športna igralnica s plezalno steno, ogledalom za ples, okna so zavarovana z mrežo za brezskrbno igro z žogo. Nadstropji sta povezani s stopnicami, osebnim dvigalom, delovnim dvigalom in toboganom.

Andrej Petelinsek


Gradbena dela je podjetje Makro 5 Gradnje iz Kopra začelo 26. avgusta 2019. "Podjetje je opravilo dobro delo," jih pohvali župan. Na veliko zadovoljstvo vodstva občine, vrtca, pa tudi staršev in otrok, ki so bili v času gradnje razkropljeni na tri različne lokacije, je izvajalec delo pravočasno končal, predvsem še pred začetkom novega šolskega leta. Za investicijo je bilo v proračunu občine potrjenih 4,5 milijona evrov, porabili so jih nekaj manj. Razliko bodo porabili pri gradnji kanalizacije, ki se bo kmalu začela, napoveduje župan. Občina je za vrtec uspešno pridobila skoraj 700 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz razpisa Eko sklada za sofinanciranje naložb v gradnjo skoraj ničenergetskih stavb splošnega družbenega pomena, pa tudi 2,5 milijona evrov povratnih sredstev.

Andrej Petelinsek

13 vrtčevskih skupin in 239 otrok

"To je eden najsodobnejših vrtcev v Sloveniji. Otroci so navdušeni nad novimi igralnicami, deset jih je novih z novo opremo, toboganom, po katerem se spuščajo iz 1. nadstropja v pritličje, in nad različnimi kotički, kjer lahko ustvarjalno preživijo čas v vrtcu," je ob odprtju povedal Alojz Velički, ravnatelj OŠ Dušana Flisa Hoče, katere del je tudi vrtec, in dodal: "Vrtec živi od trenutka, ko so naši otroci vanj z navdušenjem vstopili. V njem je polno igre, smeha in radovednih pogledov."

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek


Prostorni hodniki omogočajo aktivno preživljanje deževnih dni. Nova zunanja otroška igrala (gugalnice, hiška, tobogan, peskovnik ...) vabijo pisano druščino radovednih in razigranih otrok, ki v igranju zunaj uživajo, čeprav morajo vzgojiteljice zaradi priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja covida-19 skrbeti, da se pri nekem igralu igra le ena skupina otrok, igralo nato tudi razkužijo. Pravijo, da so pri tem že zelo utečene. Vrtec Hoče, ki nosi neuradno ime Mavrica, ima oblikovanih 13 vrtčevskih skupin, tri več kot v preteklosti, in ga letos obiskuje 239 otrok, kar je 47 otrok več kot lani. Tudi službo je na novo pridobilo dodatnih pet ljudi. Ravnatelj Velički pravi, da so za zdaj pokrili domače potrebe po vrtcu, za kako dolgo, pa ne upa napovedati.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta