Selnica ob Dravi: Decembra pridejo na obisk tudi gasilci

Špela Pokeržnik
29.12.2019 05:06

Tudi gasilci v Selnici ob Dravi ohranjajo tradicijo prodaje koledarjev. S tem ob koncu leta tudi pregledajo teren.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koledarje na domove prinašajo gasilci vseh starosti.
Špela Pokeržnik

Gasilski rog je v Selnici ob Dravi zatrobil pred 116 leti ob ustanovitvi prve gasilske čete. Prostovoljni gasilci so z lastnimi sredstvi kupili ročno brizgalko, ki je bila nameščena na preprost dvoetažni samotežni voziček, začetke delovanja opisuje predsednik PGD Selnica ob Dravi Igor Štruc.
Sedanji člani pa se tradicionalno vsako leto zberejo prvo decembrsko soboto, se poveselijo in krstijo nove operativce. "Skupaj z botrom, ki si ga izbere, mora krščenec odgovarjati na zastavljena vprašanja, ki so vezana na gasilske vsebine iz operative, delovanje društva in dogodke, ki nas gasilce povezujejo. Temu sledita še gasilska zaobljuba in krst z grozdnim sokom. Krščenec tako s pitjem iz gasilskega B-ročnika postane pravi operativec," še razloži Štruc.
V PGD Selnica ob Dravi je več kot 32 usposobljenih gasilcev za intervencije, opremljenih z vso zaščitno opremo in z opravljenimi tečaji za operativne gasilce, še izpostavlja predsednik. In dodaja: "V zadnjem času imamo tudi veliko intervencij kot prvi posredovalci ob zastojih srca v naši občini."
Decembra gasilci potrkajo na vrata občanov, zaželijo kaj lepega in razdelijo koledarje ter si ne nazadnje tudi ogledajo požarni teren, dodaja Štruc. "Naš koledar za leto 2020 krasi podoba svetega Florijana, zaščitnika gasilcev. Zelo nas veseli, da smo pri naših krajanih vedno lepo in toplo sprejeti. Radi pokramljajo z nami in nas povabijo v svoje domove. Nemalokrat smo deležni tudi priboljškov ali z njimi nazdravimo za dobro novo leto."
Selniški gasilci obljubljajo, da bodo po najboljših močeh še naprej skrbeli za posredovanje pri požarih in druge splošne reševalne naloge, vključno s preventivnimi in operativnimi nalogami gasilstva. "Še naprej bomo nesebično pomagali vsem, ki bodo pomoč potrebovali, se trudili posodabljati opremo in vozila, se strokovno izobraževali ter znova začeli pisati kroniko našega gasilstva," dodaja predsednik in ob zahvali vsem občanom želi lepe praznike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta