SeneCura kupuje tudi Sončni dom v Mariboru

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.01.2020 17:16

Največji avstrijski upravitelj domov za starejše se zanima za mariborski dom za upokojence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sončni dom lahko sprejme največ 166 stanovalcev, koncesija pa se mu izteče leta 2042.
Andrej Petelinšek

Lani je SeneCura, največji zasebni upravitelj domov za starejše v Avstriji, ki je del mednarodne mreže domov za starejše francoskega koncerna Orpea, v Sloveniji kupila domova starejših občanov v Radencih in Vojniku, letos pa bo, kot vse kaže, kupila Sončni dom v Mariboru. "Zadeva je v zaključni fazi pogajanj," nam je potrdil Alan Perc, solastnik doma, ki je zaradi sporazuma o varovanju poslovnih skrivnosti redkobeseden. Dodal je le, da bi "do konca tega meseca morala biti zadeva znana".

Cena skrivnost, a že dogovorjena

Neuradno smo izvedeli, da so predstavniki SeneCure Sončni dom že večkrat obiskali, a o nakupu molčijo. "Zanimajo nas tudi nekateri drugi domovi, proučujemo trg in možnosti za morebitne druge nakupe. Konkretnih imen domov v tem trenutku ne moremo razkrivati, bomo pa o njih javnost obvestili, če in ko bo prišlo do nakupa," je odgovorila Sanda M. Gavranovič, regijska direktorica družbe. Sicer pa v Sloveniji SeneCura načrtuje, ob doslej že podeljenih petih koncesijah in v dogovorih z občinami, gradnjo manjših domov v Pivki, Loški dolini, Žireh, Železnikih in Komendi.

Alan Perc: "Zadeva je v zaključni fazi pogajanj."
Igor Napast

Zamik pri gradnji novega oddelka doma

V Sončnem domu so pred dvema letoma pridobili koncesijo za dodatnih 60 postelj, a se pri tem nekoliko zapleta, saj želijo v domu spremeniti lokacijo za izgradnjo. "Predvidena rekonstrukcija bližnjega samskega doma je enostavno predraga in ne bomo zdržali cene, ki smo jo v razpisni dokumentaciji predvideli, zato bi raje zgradili novo stavbo na novi lokaciji, ki pa je le 30 metrov oddaljena," pojasnjuje direktor doma Robert Žvižaj, ki bo v ponedeljek zaprosil ministrstvo za sestanek, saj mora k spremembi dati soglasje.
"Ves čas smo vedeli, da bodo za samski dom potrebna vlaganja in sanacija, nismo pa pričakovali toliko težav. Eno, dve še prebrodiš, se jih je pa nabralo preveč, zato je včasih treba priznati, da je bolje nadaljevati z novo zgodbo," je pojasnil Žvižaj, a načrtovane prodaje ni komentiral. Skoraj zagotovo pa tako letos ne bodo odprli novega oddelka, ki bo v celoti namenjen stanovalcem z demenco.

Sončni dom
Sašo Bizjak

Za stanovalce in zaposlene sprememb ne bo

V Sončnem domu je dobrih sto zaposlenih. Magda Čalić, predstavnica sindikata, je povedala, da uradno o prodaji še ni seznanjena, je pa ne skrbi, saj "so se tudi v preteklosti menjavali lastniki, pa je dom vedno funkcioniral, kot je moral, in bo tudi v prihodnje".
Alan Perc je razloge za prodajo utemeljil s problematiko kadrov v državi na področju institucionalnega varstva starejših. "Ne vem, kaj se bo na tem področju dogajajo v prihodnje, in to je tveganje, ki ga vidim. Na eni strani država predpisuje, kaj je treba zaposlenim zagotoviti, hkrati pa je danes težko dobiti odlične kadre na tem področju. Ko gledam naše zaposlene, od katerih vsi pričakujemo, da so ves čas nasmejani, se zavedam, da jih ni mogoče plačati toliko, kot bi si zaslužili, saj ti cena tega ne dovoljuje. Trdim pa, da so naši zaposleni eni najboljših na tem področju," je dodal Perc, ki zaradi prodaje za zaposlene ne pričakuje sprememb. Kaj pa spremembe za stanovalce? "Predvidevam, da bo lahko le bolje, saj gre za veliko družbo, ki lažje prenaša sinergijske učinke tudi na ta dom," je odgovoril Perc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta