Šestdeset let EPF Maribor: Ekonomisti ne bodo izumrli

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.10.2019 18:01

Praznovanje 60-letnice Ekonomsko- poslovne fakultete v Mariboru odprla okrogla miza o tem, kaj gospodarstvo pričakuje od mladih ekonomistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na okrogli mizi so sodelovali Nataša Arko (skrajno levo), Matic Zupanc, Rok Zupanc in Marko Drobnič.
Sašo Bizjak

Ekonomsko-poslovna fakulteta (EPF) Univerze v Mariboru, ki je bila prva poslovna šola v Sloveniji, letos praznuje 60 let delovanja. Najprej višja komercialna šola in kasneje EPF je nastala iz potreb povojnega gospodarstva in bila med ustanovnimi članicami Univerze v Mariboru. V šestih desetletjih je študij na različnih stopnjah zaključilo več kot 35.000 diplomantov, med njimi številna znana imena iz politike in gospodarstva. "Sledimo mednarodnim smernicam, saj našo kakovost in inovativnost v poslovnem izobraževanju potrjujejo številne prestižne mednarodne akreditacije," je povedala dekanja EPF Lidija Hauptman na otvoritvi dogodkov, s katerimi bodo epeefovci počastili svojo obletnico. Začeli so z odprtjem razstave o svoji fakulteti in njeni knjižnici, ki si jo je možno ogledati v avli fakultete, za študente pa je bila zanimiva okrogla miza z naslovom Poklici prihodnosti: položaj ekonomistov na trgu dela, ki jo je pripravil študentski svet EPF.

Obletnico so začeli tudi z odprtjem razstave o EPF in njeni knjižnici, ki si jo je možno ogledati v avli fakultete.
Sašo Bizjak

Ne poklic, važne so kompetence

Štirje gospodarstveniki so namreč spregovorili o svojih poslovnih izkušnjah in izzivih, ki čakajo bodoče ekonomiste na trgu dela. Po opravljeni anketi je 68 odstotkov študentov EPF prepričanih, da se bo poklic ekonomista v prihodnjih desetih letih drastično spremenil. "Pričakoval bi, da bi to reklo 99 odstotkov študentov. Spremembe so edina stalnica. Tisti, ki se ni pripravljen spreminjati, biti jutri drugačen kot danes, bo na žalost sestopil. Čez deset let ne bomo več govorili o poklicih, ampak kakšna znanja in kompetence ima kdo in kaj je voljan prispevati v delovno okolje," je komentiral Marko Drobnič, direktor Taluma.

Odidite, a pridite nazaj

Študente je zanimalo tudi, kakšne kompetence bodo potrebovali ob vstopu na trg dela. "Pričakujemo inovativnost, samoiniciativnost, iskanje novih možnosti znotraj podjetja. Stara hierarhija se zelo zožuje, sodelavci smo mreža, ki zelo tesno dela skupaj. Zato je pomembno predvsem biti človek," je povedala Arkova. Govorniki niso izpostavljali pomena poklicnega profila, temveč sposobnost kritičnega mišljenja, pa "mehke vrednote", kot so pripravljenost za delo, stalno učenje in potrpežljivost. Prav slednje mnogim mlajšim generacijam, ki želijo hitre rezultate, velikokrat manjka, je bilo slišati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta