Skupna akcija za dvig precepljenosti v Mariboru: Poslej cepljenje še v avtobusu

Jasmina Cehnar
05.07.2021 17:30
V prihodnjih dneh bodo večjo precepljenost skušali zagotoviti z mobilno enoto, ki bo potovala po mestnih predelih, do podjetij, trgovskih centrov ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupno akcijo za čim višjo cepljenost so predstavili Samo Peter Medved, Jernej Završnik, Iztok Takač in Leonida Polajnar. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor organizira mobilno cepilno enoto v enem izmed avtobusov mestnega potniškega prometa, ki bo vozil po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, do podjetij in trgovskih centrov. Ker je precepljenost premajhna in zanimanje za cepljenje upada, v jesenskem obdobju pa obstaja bojazen za četrti val epidemije, želijo z mobilno enoto cepljenje kot edino sredstvo proti covidu-19 približati ljudem.

Skrb vzbujajo podatki o sevu delta

Podžupan Samo Peter Medved je povedal, da je občina prispevala Marpromov avtobus, ki ga bo zdravstveni dom ustrezno opremil in označil, sodelovali pa bodo tudi pri obveščanju občanov. Več navodil in urniki bodo znani v prihodnjih dneh. Načeloma pa velja, da bodo mobilno enoto aktivirali, ko se bo na določeni lokaciji, denimo podjetju, zbralo vsaj deset interesentov, predvidoma bo to že v sredo. "Ko cepljenje ponudimo na terenu, se ljudje zanj odločijo. Zaradi tega smo nagovorili ključne deležnike - tako gospodarsko in obrtno-podjetniško zbornico kot upokojence in dijake, študente ter univerzo, da pristopijo in nam pomagajo ozaveščati ljudi o sevu delta. Samo s skupno akcijo lahko delež precepljenosti dvignemo na želeni nivo," je dejal direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Igor Napast

Po njegovih besedah so podatki glede seva delta skrb vzbujajoči, saj je število okuženih iz predprejšnjega tedna v prejšnjem tednu s 16 zraslo na 65 potrjenih primerov. "Ta sev je izjemno virulenten. Če precepljenost ne bo vsaj 60-odstotna, pri starejših od 65 let pa celo 90-odstotna, se nam v jesenjskem času ali že prej ne piše dobro," je pojasnil.

Poziv delodajalcem, upokojencem, študentom ...

Na poziv k ozaveščanju in mobilizaciji ljudi, ki so se pripravljeni cepiti, se je odzvalo kar nekaj združenj in organizacij, tudi Štajerska gospodarska zbornica. Njena direktorica Aleksandra Podgornik je izpostavila, da se je v letu v letu 2020 v Podravju obseg industrijske proizvodnje zmanjšal za 6,2 odstotka, obseg prihodkov iz izvoza za sedem odstotkov. "To je izredno skrb vzbujajoče. Želimo si, da bi gospodarske družbe dobro funkcionirale, kar pomeni, da se moramo precepiti," je podravska podjetja pozvala, naj svojim zaposlenim organizirajo cepljenje v mobilni enoti. K temu svoje člane spodbujajo tudi v Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor in v Zgornjepodravski pokrajinski zvezi društev upokojencev oziroma Društvu upokojencev Maribor Tabor, sta povedala direktorica prve Leonida Polajnar in predsednik druge(ga) Franc Slavinec. Ker želijo jeseni študirati vsaj po hibridnem modelu, bo Študentska organizacija Univerze v Mariboru k cepljenju nagovarjala tudi študente, je navedel še David Bohar, podpredsednik ŠOUM.

Igor Napast

"V svetu je precepljenih že več kot sto milijonov posameznikov, številne raziskave so potrdile, da cepivo deluje, stranski učinki pa so izredno redki in večinoma blagi, daleč od tega, kar virus povzroči, če se naseli v necepljeni osebi," pa je Iztok Takač, dekan mariborske medicinske fakultete, poudaril, da ni pravega razloga za zadržke pred cepljenjem, ter ob tem izpostavil, da veliko pove tudi podatek, da so v zadnjih letnikih medicinske fakultete, ki imajo največ znanja med študenti medicine, cepljeni čisto vsi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta