Smeti ob priljubljeni poti ob Dravi

Simona Kopinšek
06.11.2021 05:50
Medtem ko sprehajalna pot do Mariborskega otoka ostaja čista, pogled na pot na desni strani Drave, v neposredni bližini Studenške brvi, človeka naravnost razžalosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedaleč od Studenške brvi ... Foto: Simona KOPINŠEK
Simona Kopinšek

Za mnoge je jesen najlepši letni čas. Romantično poplesavanje listja, ki tla obarva v vsemogoče barvne odtenke, pa žal ob številnih sprehajalnih poteh zakriva drobne in večje smeti, ki ne le da kazijo videz okolja, ampak ob onesnaževanju tal in vode kažejo predvsem odnos posameznikov do narave. Med priljubljenimi mariborskimi sprehajalnimi potmi sta tudi poti na levi in desni strani Drave.

"Bodo že očistili smetarji"

​Skrb zbujajoča je predvsem bližina Studenške brvi, kjer med grmičevjem in drugim rastjem leži veliko več smeti kot le za koš. Te se na lokaciji, kjer se mladina vsakodnevno zbira, pojavljajo že dlje časa, in to tudi po odstranjevanju pristojnih služb. Prav tako je nasmeteno kljub postavljenim košem za smeti v bližini.

Foto: Simona KOPINŠEK
Simona Kopinšek

Pogost odziv tako imenovanih smetilcev na opozorilo zavednega mimoidočega je, da bodo že očistili smetarji. Kot kaže, bo tudi pri nas treba uvesti strožje kazni za tovrstno onesnaževanje okolja. Do takrat nam kot možnost izbire ostaja nenehno nerganje in zgražanje nad tovrstnim početjem ali pa prijava oziroma klic pristojni službi, ko opazimo zasmeten del okolja. "Pomagajo" tudi objave v medijih, kot se je izkazalo ob našem razkritju zasmetenega gozdiča ob Titovi cesti.

Pešpoti čistijo do trikrat na teden

Kako pa poteka čiščenje obdravskih poti? Opravljajo delavci in delavke pristojne službe tudi oglede in ali imajo točno določene poti, ki jih v delovnem času morajo očistiti? "Pešpoti ob Dravi, tako na levem kot desnem bregu, čistimo dva- do trikrat tedensko, na podlagi izdelanega letnega plana rednega čiščenja mesta. Odstranjevanje smeti opravijo naše ekipe na poltovornih vozilih. V čiščenje sodi praznjenje koškov in pometanje nasmetenih površin ter pobiranje odpadkov s talnih površin z ročnimi pobiralci. Občasno so izvedena tudi kakšna interventna čiščenja zunaj letnega plana. Na območju pešpoti ob Dravi in tudi na drugih površinah v središču mesta se v sklopu rednega čiščenja mesta praznijo ulični koši za odpadke, pometanje onesnaženih površin in pobiranje odpadkov s tal z ročnimi pobiralci. V središču mesta, v peš coni, se izvaja tudi strojno pometanje z električnim pometačem. Naše terenske ekipe sodelavcev opravljajo čiščenje na podlagi izdelanih planov čiščenja, znotraj posameznih določenih rajonov," odgovarjajo v Snagi.​

​​Terenske ekipe ne opravljajo posebnih ogledov, poudarjajo, pri čemer velja, da če terenske ekipe ali delovodje opazijo kakšno nepredvideno onesnaženje v središču mesta, to tudi takoj počistijo. "Prav tako opravimo urgentno čiščenje, če nas o lokaciji onesnaženja obvestijo občani," so še navedli v Snagi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta