Snaga Maribor: Cene se lahko zvišajo tudi za 60 odstotkov

Igor Selan Igor Selan
14.03.2019 17:34

Po razkritju, da je Snaga lani pridelala kar 1,5 milijona evrov izgube: podražitev storitev bi lahko bila še višja, nadzorni svet družbe presenečen, v koaliciji za odstop direktorja Žalika, izplen sortirnice slabši od napovedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rezultati sortirnice za zdaj niso niti približno takšni, kot sta zatrjevala bivši župan Andrej Fištravec in direktor Snage Cveto Žalik.
Andrej Petelinšek

Ne le za 40 odstotkov, zneski na Snaginih položnicah za ravnanje z odpadki bi se lahko za mariborska gospodinjstva zvišali celo za 60 odstotkov, s sedanjih 10,38 evra na kar 16,98 evra za 120-litrsko posodo, so nam zdaj tudi uradno potrdili pri tej družbi za ravnanje z odpadki, ki jo že dobra tri leta vodi Cveto Žalik. Predlagani dvig cen, tega mora potrditi še mestni svet, od katerega bo odvisno, za koliko se bodo te storitve dejansko podražile, je neprijetno presenetil mariborsko javnost. Prejšnja mestna oblast pod vodstvom župana Andreja Fištravca je namreč v sodelovanju z vodstvom Snage ves čas zagotavljala, da se cene nikakor ne bodo zvišale, saj da bo Snaga z novo sortirnico mešane komunalne odpadke predelovala bistveno ceneje (največ 95 evrov na tono), kot zdaj za njihov prevzem plačuje prevzemnikom (od prejšnjega meseca 175 evrov, do takrat 150 evrov na tono).

Arsenovič razčiščuje obljube iz preteklosti

Ali bo Arsenovič prisluhnil koalicijskim partnerjem, tudi še ni znano, iz občine namreč sporočajo, da župan predloga za odstavitev direktorja Snage še ni dobil. "Vodstvo občine s podjetjem Snaga trenutno razčiščuje podane obljube iz preteklosti." Župan sicer direktorja neposredno ne more odstaviti, lahko pa to posredno doseže z nadzornim svetom družbe, ki pa, tako predsednik Matej Smrekar, še ni sprožil postopkov, predvidoma naj bi se sestal šele konec meseca.

Zdaj s prstom kažejo na Kostak

Da so krivi Kitajska in drugi daljnovzhodni trgi, ki so lani omejili prevzem frakcij odpadkov, zaradi česar so cene prevzemnih frakcij na eni strani drastično padle, na drugi pa je zaradi tega evropski trg energetske izrabe zasičen, kar je povzročilo bistveno višje cene za oddajo preostanka odpadkov, so kot razlog za izgubo nedavno navajali tudi v Snagi. A tudi če bi se trg prevzemnih frakcij v prihodnjih letih stabiliziral in vrnil na raven pred letom 2018, se postavlja vprašanje, ali bo Snagi v sortirnici glede na trenutni izplen uspelo odpadke predelovati po ceni 95 evrov za tono. Kot namreč priznavajo zdaj, v sortirnici trenutno, ko ta obratuje poskusno, izločijo le do 10 odstotkov reciklatov in ne 50, kolikor so napovedovali sprva in kar je bila tudi osnova za izračun ekonomike projekta.

Snagina sortirnica odpadkov od danes, po dobrih dveh mesecih zastoja, ponovno obratuje
Andrej Petelinsek

V Snagi računajo na druge občine

So pa v Snagi prepričani, da sortirnica kljub trenutno neobetavnim rezultatom ni zgrešena investicija. "Trenutni rezultati so slabši, ker imamo zaenkrat okoljevarstveno dovoljenje (OVD) le za sortiranje mešanih komunalnih odpadkov. Če dobimo OVD tudi za embalažo, vlogo smo že podali, bo zgodba bistveno drugačna. Verjetno 50-odstotnega izplena res ne bomo dosegli, bomo pa razliko vsaj delno pokrili, ko se nam bodo priključile tudi druge občine. Glede na to, da se prevzemne cene dvigujejo iz leta v leto in se bodo tudi v prihodnje, bomo s sortirnico dvige cen vsaj bistveno omejili, drugače pa bi cene res morali dvigovati vsako leto," še sporočajo iz Snage, ki je v večinski lasti mariborske občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta