Šolanje na mariborskih srednjih šolah odlično zaključilo 298 dijakov

Barbara Bradač Barbara Bradač
20.09.2019 17:37

Sprejem za letošnje dijakinje in dijake mariborskih srednjih šol, ki so dosegli odličen rezultat na zaključnem preverjanju znanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Mariborski župan Saša Arsenovič z zlatimi maturanti pred najstarejšo trto, ki naj jih vedno spomni na domači Maribor 
Saso Bizjak

Mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič je danes v Narodnem domu izročil priznanja dijakinjam in dijakom mariborskih srednjih šol, ki so se izkazali z odličnim rezultatom na zaključnih preverjanjih znanja v šolskem letu 2018/2019.
Najuspešnejših dijakov, ki so na mariborskih srednjih šolah, teh je 19, dosegli odličen rezultat na zaključnem preverjanju znanja - bodisi pri zaključnih izpitih bodisi na poklicni, mednarodni in splošni maturi - je bilo 298. Vsi so bili povabljeni, a kar nekaj dijakov se vabilu na prireditev ni odzvalo. Nekateri z opravičilom, da imajo opravke, s katerimi snujejo nadaljnjo študijsko pot, mnogi so v tujini, spet drugi brez pojasnila. Pogrešali pa smo tudi močnejšo prisotnost ravnateljev ali drugih predstavnikov srednjih šol.


Najuspešnejši še željni znanja in šolanje nadaljujejo

Med strokovnimi šolami je župan čestital največjemu številu dijakov Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, kjer jih je bilo najuspešnejših kar 45. Med njimi Medina Šehić, ki bi rada postala diplomirana medicinska sestra, zato šolanje v tej smeri v Mariboru nadaljuje. Poklicno maturo z odliko je opravil tudi Avgust Sakelšek, nekdanji dijak Srednje elektro-računalniške šole in bodoči študent mariborske fakultete za strojništvo. "Nadaljujem v smeri mehatronika, ki je zelo iskano področje - in v tem vidim izziv in prihodnost," je pojasnil svojo odločitev. Oba pa ugotavljata, da bi si v času šolanja želela pridobiti še več praktičnih strokovnih znanj. Na zaključnem izpitu sta ogromno znanja pokazala Marko Arnuga in Nataša Molnar iz Izobraževalnega centra Piramida Maribor, ki sta postala mesar in slaščičarka, šolanje pa že nadaljujeta v smeri živilsko prehranskega tehnika. Molnarjeva namigne, da ima še višje cilje, saj bi rada študirala mikrobiologijo živilstva.

Najuspešnejši mariborski dijaki v svoji generaciji. 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Še poseben sprejem so danes v Hiši Stare trte doživeli zlati maturantje in maturantke. Letos jih je bilo 75, med gimnazijami je najbolj izstopala II. gimnazija Maribor s štirimi diamantnimi maturanti. Maši Predin, Zali Šeško in Vidu Homšaku se je z najodličnejšim rezultatom na splošni maturi pridružil še Sašo Domadenik. Njegov izvrsten rezultat je bil jasen šele po pritožbi. Nekaj dni pred pisanjem maturitetnih preizkušenj si je zlomil desno roko, s katero piše, zato so mu odobrili nekoliko prilagojeno opravljanje mature, pisal je lahko na računalnik. "Sicer se mi je zdel slab rezultat slovenščine, prejel sem namreč oceno tri, ampak to je vendarle slovenščina, sem si mislil, da sem ga verjetno že polomil. Pa me je podravnateljica prepričala v vpogled, kjer je bilo ugotovljeno, da so ocenjevalci spregledali, kar sem napisal na računalnik," je svojo izkušnjo opisal Domadenik, ki je letos na fizikalni olimpijadi v Tel Avivu osvojil bronasto medaljo. Vsi so pričakovali, da bo študiral fiziko, a odhaja v Ljubljano na študij elektrotehnike. "To področje me res zanima in bom sledil svoji želji, pa tudi službenih priložnost ne manjka," je že z mislimi v prihodnosti Domadenik.

Diamantna maturanta Vid Homšak in Sašo Domadenik 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta