Spominsko obeležje generalu Rudolfu Maistru v Melju

Srečko Klapš Srečko Klapš
23.11.2019 13:48

Generalu Rudolf Maistru odkrili spominsko ploščo na nekdanji vojašnici v Melju, kjer je 1. novembra 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in celotno Spodnjo Štajersko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
General Rudolf Maister je 1. novembra 1918 v nekdanji vojašnici v Melju prevzel poveljstvo nad Mariborom in celotno Spodnjo Štajersko. 
Neznan

Člani Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor in predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo so popoldne s krajšim kulturnim programom slovesno odkrili spominsko ploščo generalu Rudolfu Maistru. V zgradbi nekdanje vojašnice v Melju je namreč takrat še major Rudolf Maister 1. novembra 1918 prevzel poveljstvo nad mestom Maribor in celotno Spodnjo Štajersko. Slovesnosti se je udeležil tudi vnuk generala Rudolfa Maistra, Borut Maister.​
Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor je ob tem orisal tedanje zgodovinske trenutke, ko je 10. oktobra 1918 nemški mestni svet sklenil priključiti Maribor nemški Avstriji. Polkovnik Holk je pripravil obrambo z memorandumom v 12-ih točkah in sklical sestanek višjih častnikov, na katerega pa ni povabil majorja Rudolfa Masistra, saj je spremenil uro srečanja. Po zaslugi stotnika Edvarda Vaupotiča, ki je bil tudi vešč obveščevalec, je Rudolf Maister še pravočasno prišel na sestanek častnikov, je dejal Arih in dodal, da je leta 1931 general Rudolf Maister sam takole opisal takratno dogajanje: "Uvidel sem, da moram za vsako ceno preprečiti to nakano nemških častnikov. Prepoznal sem, da je sedaj usoda Maribora v mojih rokah. To spoznanje me je tako prevzelo, da je kar bušnilo iz mene. Ne priznavam teh točk, Maribor priznavam kot jugoslovansko posest in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vsem Spodnjem Štajerskim. To sem izjavil na lastno pest in odgovornost. Udarec je nepričakovano in globoko zadel vse navzoče, z neodločnih obrazov sem razbral, da jih je popolnoma strl moj nastop. Zato sem še preden je mogel kdo spregovoriti, še drugič vsekal: Kdor bi se na področju moje oblasti upiral mojim poveljem, pride pred moje vojno sodišče. S to grožnjo sem popolnoma zmagal." Arih je še dodal, da nam naj bodo vrednote Rudolfa Maistra - pokončnost, poštenost, odločnost, domoljubje in pripadnost slovenstvu in slovenskemu jeziku - biti za vzor še posebej mladim, da spomin nanj ne bo zbledel. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta