Športni objekti Maribor: Upor zaposlenih, direktorju nezaupnica

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
09.01.2020 18:11

Zaposleni v javnem zavodu Športni objekti Maribor so direktorju Tadeju Mežnarju "zaradi kršenja pravic delavcev in zakonodaje" izrekli nezaupnico. Od sveta zavoda pričakujejo takojšen sklic seje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športni objekti Maribor: javni zavod ima finančne težave vse od ustanovitve leta 2008, večina športnih objektov (na posnetku Ledna dvorana) pa je v slabem stanju.
Igor Napast

Kronične finančne težave javnega zavoda niso edina težava Tadeja Mežnarja, ki je vodenje Športnih objektov Maribor (ŠOM) prevzel konec maja lani. Zaposleni so mu namreč v torek po dobrih sedmih mesecih izrekli nezaupnico "zaradi kršenja pravic delavcev in zakonodaje". Do glasovanja je prišlo na sestanku zaposlenih, na katerega so povabili tudi direktorja, a se je opravičil zaradi službenih obveznosti in na številna vprašanja obljubil pisne odgovore. Opravičila zaposleni niso sprejeli, ker so že dlje časa nezadovoljni z neodzivnostjo direktorja, in so mu po krajši razpravi brez glasu proti izrekli nezaupnico. "Na sestanku je bila prisotna več kot polovica zaposlenih," nam je povedala Karmen Rotman, predsednica sindikata v ŠOM.

Netransparentno poslovanje zavoda se nadaljuje

Zaposleni so se obrnili na svet zavoda in pričakujejo, da bo predsednik sveta Miloš Stevanović čim prej sklical sejo. Razlog pa ni samo v nezaupnici direktorju, ampak tudi v stiski računovodske službe ŠOM, ki opozarja, da ne morejo pripraviti ključnih poročil, ki so ali zakonska obveza zavoda ali posledica sklepa mestnega sveta. "Podatki, s katerimi razpolagamo, ne temeljijo na verodostojnosti, ne izkazujejo resničnega in dejanskega stanja in ne izhajajo iz ustreznih usmeritev," je svetu zavoda pisala Karmen Rotman, ki je tudi vodja računovodstva.

Andrej Petelinšek

V večini primerov kršenje zakonodaje

Vodja računovodstva Športnih objektov še izpostavlja, da inventura za leto 2019 ni bila izvedena, podatki o stanju sredstev pa so ključnega pomena pri pripravi podatkov za bilanco stanja. "Tudi evidentiranje prihodkov in stroškov po stroškovnih mestih ne odraža dejanskega in resničnega stanja," opozarja Rotmanova in navede konkretne primere: neutemeljeno so se izdajali dobropisi, niso se zaračunavale vse opravljene storitve, neutemeljeno so se zniževali pogodbeni zneski, nekaterim športnim društvom in klubom se niso zaračunavale vse opravljene ure, nenamenska je bila poraba sredstev ...

Saša Arsenovič: "Želimo ločiti infrastrukturo od upravljanja."
Andrej Petelinšek

Seja sveta zavoda najbrž že v ponedeljek

Kdaj bo seja sveta zavoda, še ni povsem jasno. Predsednik sveta Miloš Stevanović nam je povedal, da bi sejo sklical predvidoma prihodnji petek, saj si želi, da bi se sestanka lahko udeležila tudi vršilka dolžnosti direktorja mestne uprave Mateja Cekić in podžupan Samo Peter Medved. Stevanovića skrbijo predvsem navedbe zaposlenih o neodzivnosti direktorja Mežnarja, a opozarja, da je treba prisluhniti tudi njegovi plati. V iskanju bolj ustreznega finančnega modela za Športne objekte Maribor pa pogreša tudi bolj jasne smernice ustanovitelja, torej Mestne občine Maribor.

Andrej Petelinšek
Tadej Mežnar: "Številne nepravilnosti pri vodenju zavoda in investicij je ugotovila revizija poslovanja ŠOM v letu 2018."
Janez Klenovšek

Mežnar: Odpravljam nepravilnosti prejšnjega vodstva

Direktor Tadej Mežnar na očitke odgovarja, da se v sedmih mesecih na položaju pretežno ukvarja s sanacijo javnega zavoda ter z odkrivanjem in odpravljanjem nepravilnosti, ki so bile storjene pred njegovim mandatom. "Številne nepravilnosti pri vodenju zavoda in investicij je ugotovila revizija poslovanja ŠOM v letu 2018, ki jo je naročila MOM. Tako se trudim izboljšati delovanje zavoda in ugotovljene nepravilnosti čim prej odpraviti," žogico za težave vrača prejšnjemu direktorju Tonetu Knezu.
S tem, da ima računovodstvo vedno na razpolago vse podatke, ki jih potrebuje za svoje delo, pa se Mežnar odziva na navedbe vodje računovodstva. Z nezaupnico zaposlenih pa sploh ni seznanjen, je še povedal direktor ŠOM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta