Sprememba v Mariboru: Odvoz odpadkov bodo plačevali tudi lastniki vikendov

Igor Selan Igor Selan
13.03.2020 17:08

Novi odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki prinaša številne novosti tako za posameznike kot za podjetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biološke odpadke bo v rjave posode dovoljeno metati le zavite v papir ali v biorazgradljivih vrečkah.
Boštjan Tacol

Z letošnjim letom, predvidoma od jeseni naprej, se v Mariboru obeta kar nekaj sprememb na področju ravnanja z odpadki, obetajo se tako posameznikom kot podjetjem. Mestni svet je novi odlok v prvem branju že potrdil, po dokončnem sprejetju pa bodo imeli občani in podjetja šest mesecev časa, da se novim pravilom prilagodijo.

​Kako odlagati biološke odpadke

​Ena od novosti, ki se tičejo vseh uporabnikov, je določilo, ki opredeljuje način odlaganja bioloških odpadkov v rjave posode. Ker so na občini in v Snagi ugotavljali, da ljudje ne vedo, kako odlagati biološke odpadke, novi odlok zdaj to določa natančno. Biološke odpadke se bo po novem smelo v rjave posode odlagati zgolj zavite v papir ali v biorazgradljive vrečke. Kazni za napačno odlaganje, če bi torej nekdo biološke odpadke še naprej odlagal v plastičnih vrečkah, kot je to zdaj vsaj v blokih običajno, znašajo kar 300 evrov za posameznika oziroma 1500 evrov za pravno osebo.

Prepovedano hranjenje mačk

Še ena pomembna novost je, da bodo od jeseni naprej ravnanje z odpadki plačevali tudi lastniki vikendov oziroma vsi uporabniki objektov, ki te uporabljajo le začasno. "Ti objekti so v praksi predstavljali težavo, ker so se odpadki iz njih nedovoljeno odlagali v zbiralnicah in na drugih nedovoljenih mestih. Po sedaj veljavnem odloku povzročiteljev odpadkov iz teh objektov ni bilo mogoče vključiti v sistem ravnanja z odpadki," je odločitev občine utemeljila Neva Pipan, vodja občinskega projekta Izboljšajmo Maribor. 

Potem, ko so danes odprli zbirne centre, Snaga od jutri omogoča tudi naročila odvoza kosovnih odpadkov
Igor Napast

Gradbinci, keramičarji, zidarji ... nič več zastonj

Nekaj novosti se tiče tudi podjetij. Organizatorji javnih prireditev, na katerih se pričakuje več kot tisoč obiskovalcev, bodo tako morali po novem zagotoviti ločeno zbiranje odpadkov. Zraven črnih posod bodo torej na prireditvah morali v dogovoru s Snago zagotoviti še ločene posode za embalažo in steklo. Če ne bodo, si lahko obetajo kazen v višini 1500 evrov, kazen v višini 300 evrov pa lahko doleti tudi posameznike, ki na teh prireditvah odpadkov ne bodo ločevali, kot je treba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta