Srednja šola za oblikovanje: Sindikalni zaupnik Paska bo pravico iskal na sodišču

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
19.07.2019 20:35

Svet zavoda šole je danes zavrnil pritožbo učitelja in sindikalnega zaupnika Dejana Paske, a njihova odločitev ni veljavna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet šole bo o dogajanju razpravljal za zaprtimi vrati.
Andrej Petelinšek
Odvetnik Hojnikove Dino Bauk ne zaupa članom sveta šole, pravi, da so na ravnateljičini strani. 
Andrej Petelinsek

Svet zavoda Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM) je na svoji današnji seji s šestimi glasovi proti in enim vzdržanim zavrnil pritožbo sindikalnega zaupnika in učitelja Dejana Paske, ki mu je ravnateljica šole Nadja Jager Popovič prejšnji mesec preko detektiva izročila izredno odpoved delovnega razmerja, ker naj bi sodelavce nagovarjal proti vodstvu šole. A odločitev ni veljavna, saj je bil svet zavoda na robu sklepčnosti, pri tovrstnih odločitvah pa je zahtevana večina glasov vseh 13. članov organa, torej bi moralo za merodajno odločitev vseh sedem prisotnih glasovati enotno.

Razprava sveta zavoda SŠOM je bila kar burna. 
Andrej Petelišek

(Ne)konkretne kršitve

Na precej burni razpravi, ki je mestoma izgubila fokus, so se člani sveta zavoda, ki ga vodi Bojana Galič, seznanili s pritožbo Paske, pa tudi stališčem ravnateljice in njenega zastopnika, ki na seji nista bila prisotna, sta pa svoje stališče posredovala pisno. Ravnateljica je znova poudarila, da odpoved delovnega razmerja ni bila posledica Paskinega sindikalnega udejstvovanja, pač pa "ker je delavec naklepoma in iz hude malomarnosti huje kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja", delodajalec pa je izgubil zaupanje vanj. Prav tako je poudarila, da so kršitve utemeljene in da delavec v svojem zagovoru niti na enem mestu ni zapisal, da očitanih kršitev ni storil.

Dejan Paska
Andrej Petelišek
Seja šolskega sveta Srednje šole za oblikovanje Maribor
Andrej Petelišek

Paska po začasno odredbo

"Naredili smo si vsak svojo sliko in glasovali bomo po svoji vesti," je Boštjan Lesjak, eden od članov, Bauku zabrusil, da izvaja "pritisk, kar SVIZ dobro obvlada". Mihael Kocbek iz odvetniške pisarne Gorjup, ki je za svet zavoda pripravila neodvisno pravno mnenje, pa je dejal, da je sam postopek izredne odpovedi tekel v skladu z zakonom, če je bil zakonit, pa lahko odloča le delovno sodišče.

Mihael Kocbek in Bojana Galič
Andrej Petelišek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta