Stanovalci bi igrišče: Komu bo ob napovedani gradnji večetažnega objekta nad Lentom prikimala mariborska oblast?

Nina Ambrož Nina Ambrož
16.06.2021 17:00
Stanovalci, ki nasprotujejo gradnji večetažnega objekta v Lavričevi ulici v Mariboru, pozivajo k premisleku župana, mestne svetnike in mestno četrt.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med nabrežjem Drave in Lavričevo ulico v Mariboru bi Stankovićev Integral rad gradil razkošno. 
Sašo Bizjak

Stanovalci Lavričeve ulice v Mariboru lokalno oblast pozivajo k razumu. Županu Saši Arsenoviču, mestnim svetnikom in vodstvu mestne četrti Koroška vrata so poslali pismo z apelom, ali se zavedajo, komu in čemu namenjajo prostor ob Dravi, ko prikimavajo gradnji velikega stanovanjsko-poslovnega objekta investitorja Integral mostogradnja družine Stanković. Ta bi podrl Gradisovo nizko stavbo in med Lavričevo ulico in pešpotjo ob reki postavil elitni terasast, devet- do dvoetažni kompleks s 45 stanovanji, (gostinskimi) lokali ob Dravi in 127 parkirnimi mesti pod zemljo in ob objektu. Stanovalci izhajajo iz citata župana, da "je mesto v prvi vrsti seveda namenjeno meščanom", in sprašujejo, ali res.

Predlagajo zeleno igrišče za otroke

Ker je v toku postopek potrjevanja spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za del Lavričeve ulice, predstavnika stanovalcev Breda Koban in dr. Andrej Hozjan izpostavljata, ali se županstvo in svetniki zavedajo, "kaj bi načrtovani objekt predstavljal v že tako hudo prenaseljeni soseski Koroška-Lavričeva? Kako bo urejen promet v tej slepi ulici, kjer 24 ur na dan odvažajo zaparkirane avte?" Ali je cilj ustvariti podaljšek Lenta z gostinsko promenado, razmišljajo, "ali želi kdo omogočiti Stankoviću in družini, lastnikom zemljišča − in 'nekega špekulativnega kapitala', da bodo še bolj obogateli s prodajo stanovanj in gostinskega prostora?"

Andrej Hozjan
Andrej Petelinšek

Predlog občanov je, da se osnutek OPPN zavrže. Namesto pozidave predlagajo večje odprto in pokrito igrišče za otroke od blizu in daleč, saj "je edino tovrstno igrišče na levem bregu žal le v Mestnem parku. A otroci nimajo svojih predstavnikov ne v županstvu, ne v mestnem svetu in ne v mestni četrti," pripomnijo. Stanovalci so svoje pripombe in predloge podrobneje utemeljili na devetih straneh in jih poslali občinskemu sektorju za urejanje prostora, ki v petek zaključuje javno razgrnitev OPPN. Strokovno kritiko naj bi pripravilo tudi Društvo arhitektov Maribor, vendar njihovih argumentov še nismo prejeli.

Svetnikom so stanovalci odprli oči

Vlado Šega, mestni svetnik Levice, se strinja s pomisleki. "Projekt je preveč megalomanski. Ob tako zastavljenem stanovanjsko-poslovnem kompleksu bo nemogoče vzpostaviti primerno infrastrukturo," meni in našteva promet, parkirišča in igrišča. "V takšnih zgodbah običajno nastradajo otroci in zelenice." Šega nasprotuje strategijam, ki v ospredje postavljajo asfalt, beton in profit. Iz načrtov novogradnje sklepa, da bo obstoječim stanovalcem v Lavričevi zastrt pogled na Dravo, nasičenost prostora bi lahko vplivala na kakovost zraka in življenja nasploh. "Za nameček je investitor nezaupanja vreden," pripomni.

Levica, ki ima v mestnem svetu dva predstavnika je prostorski akt ob Lavričevi ulici na prvem branju zavrnila. Vlado Šega napoveduje, da bo proti glasovala tudi, ko ga bodo, predvidoma jeseni, obravnavali v drugo.

Predvideno območje gradnje

Projektu je sicer naklonjena večina, saj ga je na prvi obravnavi potrdilo 20 mestnih svetnikov, šest jih je bilo vzdržanih, dva (iz Levice) sta bila proti. Da so jim stanovalci Lavričeve ulice odprli oči, je priznal Viljem Pozeb, mestni svetnik (opozicijske) Kanglerjeve liste, ki ima v v mestnem svetu deset članov. Ali bodo na zeleni gumb pritisnili tudi drugič, se kot skupina še niso opredelili. "Načrt bo treba pretehtati z več vidikov. Spoštujem mnenje stanovalcev in njihovo pismo je na mestu," je dejal Pozeb. Da ga motita gost promet in odsotnost parkirišč v Lavričevi ulici, je omenil. Sploh kadar je v tamkajšnji ambulanti, opaža kaos.

S predsednikom mestne četrti Koroška vrata in mestnim svetnikom (koalicijske) SMC Damirjem Orehovcem ni bilo mogoče vzpostaviti kontakta, je pa naklonjenost projektu že izrazil.

Sašo Bizjak

Županstvo zavrača ideje stanovalcev

Tudi župan Arsenovič je že povedal, da navija za investicijo. Njegova piar služba je pismo stanovalcev pospremila s pojasnilom, da "občina ni lastnik zemljišč, za katera se pripravlja prostorski akt. Gre za zemljišča, ki so skladno z urbanistično zasnovo mesta Maribor (nadrejenim aktom) predvidena za gradnjo stanovanj z dopolnilnimi dejavnostmi. Občina enostransko ne more poseči v določila glede podrobne namenske rabe zemljišč (zelene površine z otroškimi igrišči). V takem primeru bi morala postati lastnica zemljišč oziroma bi se soočila s tožbenimi in odškodninskimi zahtevki," županstvo ocenjuje, da "so zahteve stanovalcev po spremembi koncepta pozidave neosnovane".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta