Štirinožni pomočnik: Pes, ki je več kot le najboljši prijatelj

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
27.03.2019 16:57

Pes vodnik ni GPS, ki bi mu slepi povedal naslov, kam želi priti, in bi ga lahko tja pripeljal. Slepi mora sam poznati pot, pes ga le varno vodi mimo ovir

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vaja, klic na pomoč.
Simona Božič

Pes prislovično velja za človekovega najboljšega prijatelja, a lahko je še mnogo več. Zaradi dobrega voha, sluha, vzdržljivosti, privrženosti človeku, visoke sposobnosti učenja in drugih lastnosti je pse mogoče naučiti marsikaj: eni odkrivajo zakopane pod ruševinami, drugi zavohajo prepovedane droge, tretji čuvajo ovce v naravi, invalidom pa so v pomoč psi pomočniki: slepim psi vodniki, gibalno in senzorno oviranim psi spremljevalci, epileptikom in ljudem s težavami v duševnem zdravju psi družabniki.

Andrej Urbancl s psom Junior in  Darinka Lecnik Urbancl s psom Deksonom.
Simona Božič

Usposobili že 30 psov pomočnikov

V desetih letih delovanja društva so inštruktorji Canisa usposobili 30 psov pomočnikov: 16 psov vodnikov, sedem psov pomočnikov, štiri pse terapevte in tri pse družabnike. "Njihovi" psi so v pomoč invalidom ne le v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji, Nemčiji, Srbiji in celo Turčiji.

Simona Božič
Darinka Lecnik Urbancl s psom Deksonom 
Simona Božič

​​Strokovnost naj dokažejo s certifikatom

Skrbi jo način, kako se v Sloveniji to izvaja. "Čeprav se novela Zakona o izenačevanju možnosti invalidov glede šolanja psov pomočnikov sklicuje na evropske standarde in bi torej njihova uporaba morala biti obvezna, se v praksi to ne upošteva. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so denimo na razpis za izvajalce šolanja psov pomočnikov povabili vse kinologe. Toda ni vsak kinolog usposobljen za šolanje psov pomočnikov! Zato imamo zdaj v državi sedem ali osem izvajalcev, četudi lahko ustrezen certifikat za šolanje psov pomočnikov predložimo le trije inštruktorji Canisa," pravi Darinka Lečnik Urbancl in dodaja, da je društvo Canis edino v Sloveniji, ki je član Svetovne zveze psov vodičev (IGDF) in tudi Evropske zveze psov vodnikov (EGDF) in Evropske zveze psov asistentov (ADEu).

Simona Božič
Tjaša Urbanc z Donom
Foto Arhiv Canis
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta