Telefon za otroke in mladostnike: Kličejo manj, a več je tesnobe, depresije

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.04.2020 19:23

TOM - Telefon za otroke in mladostnike deluje tudi v koronačasu vsak dan od 12. do 20. ure na telefonski številki 116 111

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največkrat na TOM kličejo 14-, 15-letniki, malenkost več je deklet kot fantov.
Eric Ward

Kako sedanje razmere, ko se je življenje spremenilo zaradi boja proti koronavirusu, prenašajo in doživljajo otroci in mladostniki? Del odgovora je mogoče razbrati tudi iz klicev na TOM, edini "splošni" telefon za pomoč otrokom in mladostnikom pri nas.
Ali je ta čas klicev otrok in mladostnikov na TOM več? "Ne. Klicev je celo nekoliko manj, saj je zaradi sedanjih okoliščin precej manj tako imenovanih zafrkantskih klicev, torej tistih, ki bi klicali zaradi dolgčasa ali za zabavo ali da bi se s tem postavili pred vrstniki. Še vedno pa imamo tako imenovane preizkuševalne klice in tihe klice, s katerimi otroci in mladostniki, ki imajo neko težavo, želijo najprej preveriti, kdo je na drugi strani telefona, kako se odziva, ali mu lahko zaupajo," pravi Kornelija Kaurin, koordinatorica programov pri ZPM Maribor, vodja svetovalne skupine TOM v Mariboru.

Kornelija Kaurin: "V zadnjih dneh se je povečalo število klicev zaradi nasilja v družini."
Andrej Petelinšek

Koronavirus vpliva posredno

Glede vsebine klicev zelo velikih razlik za zdaj ne opažajo. "Vprašanj, neposredno vezanih na koronavirus, je bilo v tem mesecu 20, kar kaže, da je informacij o tem v javnosti dovolj. Veliko je tudi 'korona' in 'kriznih' telefonov, kjer dajejo odgovore o koronavirusu, zato na TOM v zvezi s tem nimamo veliko klicev. Vendar pa to ne pomeni, da koronavirus na otroke in mladostnike ne vpliva posredno. Še kako zaznamuje tudi njihovo življenje in jim povzroča težave in stiske, ki so povezane s situacijo, v kateri smo. Zdaj so veliko doma s starši in v družinah, kjer so bile težave v odnosih že prej, so zdaj te lahko še bolj izrazite. Ne morejo se tudi videti z vrstniki, zato nekateri čutijo ljubezenske stiske. Več kot sicer je klicev zaradi depresije, tesnobe, strahu pred prihodnostjo," pravi Kornelija Kaurin in dodaja, da zadnja leta na splošno opažajo porast duševnih stisk med otroki in mladostniki: depresivne motnje, tesnobe in druge stiske, ki so bile včasih pretežno "rezervirane" za odrasle, se pojavljajo tudi med mladimi.

Lažje je vprašati TOM kot prijatelja

Manj pa je zdaj klicev zaradi odnosov z vrstniki, šolo, pa tudi informativnih klicev, torej tistih, ko mladi sprašujejo, kako se kaj naredi. Seveda pa se tudi v tem času mladi na TOM obrnejo v primerih, ko vprašajo kaj, kar bi radi izvedeli, a jim je nerodno določeno vprašanje zastaviti prijatelju, očetu, mami ali komurkoli pač v živo.
Največkrat na TOM kličejo 14-, 15-letniki, malenkost več je deklet kot fantov. Lani je TOM zazvonil skoraj 50-krat na dan. Število klicev zadnja leta nekoliko pada, otroci in mladostniki se na TOM tudi preko elektronske pošte na naslovu tom@zpms.si ali pa se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici na naslovu www.e-tom.si/stopi-v-stik/. Na spletni in facebook strani TOM in v Zbiralniku idej pa mlade dnevno informirajo in ozaveščajo glede koronavirusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta