Topli obrok za otroka ne znižuje socialne pomoči

Barbara Bradač Barbara Bradač
31.03.2020 17:17

Komunikacijski šum med mariborskim centrom za socialno delo in občino odpravljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kosilo v šoli je bilo za nekatere otroke edini zdrav obrok ali celo sploh edini obrok v dnevu.
Andrej Petelinšek

Ko so po vladnem sklepu osnovne šole začasno zaprle vrata, so nekateri otroci, ki živijo v socialno najbolj ogroženih družinah, ostali brez redne prehrane v šoli, kjer mnogi pojejo edini zdrav obrok ali celo sploh edini obrok v dnevu. V normalnih razmerah namreč socialno najšibkejšim učencem pripada subvencija v višini cene kosila, kar pomeni, da imajo lahko v šoli brezplačno kosilo, če povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne preseže 382,82 evra.
Na mariborski občini so preko ravnateljev osnovnih šol starše obvestili o možnosti, da otroci, ki so v času pouka upravičeni do subvencioniranega kosila, kosilo dobijo tudi med izrednimi razmerami. A je prejšnji teden nastal komunikacijski šum med občino in centrom za socialno delo (CSD), saj so odgovorne na šolah iz občine še dodatno obvestili, da "bo to vplivalo na višino socialne pomoči, ki jo bodo družine prejele (odbitek v višini 1,70 evra za vsako kosilo, ki ga je otrok prejel)". Prenekateri socialni delavec na šoli je ob prebranem dvignil obrvi. V ponedeljek je telefon direktorice mariborskega CSD Marjane Bravc skoraj pregorel.

Starši so lahko brez skrbi

"V telefonski komunikaciji med centrom za socialno delo in MOM je očitno nastal nesporazum glede tega, zakaj CSD potrebuje podatke o tem, kateri otroci v tem času prejemajo kosila na dom. Pomembno nam je, da bodo vsi otroci še naprej dobili topel obrok in da po zagotovilih CSD to ne bo vplivalo na višino socialne pomoči," so odgovorili na mariborski občini. O tem so tudi obvestili ravnatelje in starše, saj so se nekateri zaradi strahu, da bi se jim mesečna socialna finančna pomoč lahko znižala za okoli 34 evrov, temu obroku že odpovedali.

Tudi jedilnica na OŠ Angela Besednjaka v teh dneh sameva.
Igor Napast

Obroke financirajo iz donacij

Na mariborski občini še pojasnjujejo, da že od petka, 20. marca, za otroke iz socialno najšibkejših okolij dostavljajo kosila. Sedaj jih pripravljajo v eni od šolskih kuhinj, v začetku so jih pripravljali v Domu pod gorco. "Zagotovljena je varna dostava hrane (brez stika med dostavljavcem in prejemnikom). Obroke financiramo iz donacij," sporočajo iz mariborske občine, kjer je bilo do tega ponedeljka v tako organizirano prehrano vključenih 92 otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta