Topli obrok za šolarje: Ko te je sram, da nimaš za kosilo

Občine in šole so zagrizle v organizacijo kuhanja in razvoza prehrane za osnovnošolce, ki so upravičeni do brezplačnega kosila, in srednješolce s subvencionirano malico. V Mariboru kuhajo samo za socialno šibke, v nekaterih okoliških občinah - v Slovenski Bistrici in Šentilju - za vse, ki topli obrok potrebujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Osnovni šoli Pohoskega odreda Slovenska Bistrica kuhajo za vse otroke, ki potrebujejo topli obrok.
Igor Napast

Po nareku ministrstva za izobraževanje so občine in šole zagrizle v organizacijo kuhanja in razvoza prehrane za osnovnošolce, ki so upravičeni do brezplačnega kosila, in srednješolce s subvencionirano malico. Občine so k nalogi pristopile različno. Medtem ko v občini Maribor kuhajo zgolj za socialno šibke, so se v nekaterih občinah odločili, da topli obrok zagotovijo vsem ne glede na finančno stanje družine, torej tudi učencem, ki kosilo potrebujejo in ga plačajo.

Ob tem velja izpostaviti pomembno razliko v času šolanja na daljavo: starš mora namreč otroka, ki je upravičen do brezplačne prehrane, za tak obrok posebej prijaviti. Ravnatelji opozarjajo, da nekateri starši tega ne bodo storili zaradi dodatne stigme.

Prevzem kosil na šolah

Tisti, ki dobro poznajo socialno sliko v Mariboru in okolici, pojasnjujejo, da je med nami veliko takšnih, ki nimajo kaj dati v lonec. Samo v mestni občini Maribor je do brezplačnega šolskega obroka upravičenih 2844 otrok. Koliko jih bo to ugodnost izkoristilo v jesenskem času šolanja na daljavo, še ni znano, ker zbiranje prijav še poteka. Podatki s posameznih šol pa kažejo, da se je do včeraj prijavilo le okoli deset odstotkov upravičencev. V Mariboru bodo v začetku tedna prehrano učencem še dostavili na dom, ko bodo zbrali vse podatke, se bo to spremenilo. "Učenci bodo kosila prevzemali v šolah, ki jih obiskujejo, oziroma v kateri od drugih šol v svoji bližini. Tudi dijaki, ki želijo med šolanjem na daljavo prejemati šolsko kosilo, lahko to sporočijo na svoje srednje šole," sporočajo z MOM, kjer so razvoz šolskih kosil organizirali že v pomladanskem valu epidemije. Tedaj se je prijavilo okoli 140 učencev.

Igor Napast

"V naši lokalni skupnosti ni problem v pripravljenosti pripraviti obroke, največ težav se poraja pri tem, kako obrok otroku dostaviti oziroma kako naj ga starš za svojega otroka prevzame," je pojasnila Katja Pregl, ravnateljica OŠ Franca Rozmana - Staneta, kjer je do brezplačnega kosila upravičena dobra tretjina ali 221 učencev, od katerih je bilo do včeraj prijavljenih le 20. Sogovornica meni, da je vzrok verjetno v tem, da so morali starši otroke prijaviti z danes na jutri, ali pa ne vedo, ali bodo lahko poskrbeli za prevzem hrane.

Ponekod brez ene same prijave

Tudi na OŠ Prežihovega Voranca je včeraj ugodnost izkoristilo malo učencev, le 12, čeprav ima to možnost 150 otrok. "V Mariboru so šole občini posredovale sezname upravičencev do toplega obroka, to je seznam otrok iz socialno najšibkejših okolij, za katere ocenjujejo, da bi lahko bili lačni. Ker sami težko podamo tako oceno, sem pozvala starše, da so sporočili, ali za svojega otroka potrebujejo topli obrok. Ker gre za občutljive osebne podatke, smo morali pridobiti ustrezno soglasje starša, da lahko občini posredujemo osebne podatke učenca in staršev," pojasnjuje ravnateljica šole Barbara Pernarčič.

Medtem na nekaterih šolah niso prejeli niti ene prijave. Taka je denimo OŠ Kamnica, kjer je od 334 učencev do brezplačne prehrane upravičenih 133 osnovnošolcev. "Naše okolje je specifično. Starši so bolj doma in lahko poskrbijo za otroke. Ali pa je mogoče prisoten tudi sram pred tem, da nimaš niti za prehrano," je ugibal Tomaž Čeplak, ravnatelj OŠ Kamnica.

Idealna rešitev: vrnitev v šolo

V šolah okoliških občin je odziv prav tako skromen. Na OŠ Kungota je do subvencioniranega obroka upravičena tretjina oziroma 132 otrok od 399, a se za ponedeljkovo kosilo ni prijavil nihče, so pa tekom včerajšnjega dne vendarle začela prihajati posamezna imena. "Ko otroci malicajo, se nikjer ne vidi, kdo ima subvencionirano hrano. Ko pa ti obrok pripeljejo, je to že prevelika stigmatizacija in mora biti zelo hudo, da se za nekaj takega odločiš," je razmišljala ravnateljica šole Zdenka Keuc.

Prijave so nujne, da vedo, za koliko obrokov skuhati.
Igor Napast

Poudarila je, da je marsikoga med drugim odvrnilo tudi dejstvo, da bi se po hrano moral pripeljati na šolo. Ker je število prijavljenih otrok za prihodnje dni majhno, bosta kosila do nadaljnjega dostavljala šolska hišnika. "Zamislila sem si partizanski način - kuhamo bolj preproste jedi, ki pa so še vedno kvalitetne in dobre ter jih na licu mesta razdelimo, pri čemer pazimo, da je stik čim manjši. Seveda pa bi mi bilo najljubše, če bi ta kriza čim hitreje minila in bi se otroci, vsaj od prvega do petega razreda, čim hitreje vrnili v šolo," je še povedala Keučeva.

​K otroškemu dodatku še znesek za kosilo

Tudi Alojz Velički, ravnatelj OŠ Dušana Flisa Hoče, kjer je dvig kosila med 13. in 14. uro, pravi, da imajo za zdaj zelo malo prijav, le 15, čeprav je upravičenih kar 120 otrok. "Bolje bi bilo, da bi vsem omogočili obrok, saj je nam vseeno, ali kuhamo kosilo za 20, 50 ali 200 otrok," je povedal Velički in razmišljal, da bi država, če želi pomagati zgolj socialno ogroženim staršem, problem prehrane za šoloobvezne otroke lahko reševala tudi tako, da bi otroškemu dodatku primaknila še znesek za kosilo.

Nekateri starši, ki presegajo dohodkovni cenzus, bi možnost šolskih kosil prav tako izkoristili z veseljem. "Tako pa otrokom skuham kakšen dan vnaprej in upam, da pri gretju ne pozabita posode na štedilniku ali pa ne nastavita predolgega časa za segrevanje v mikrovalovni pečici. Občasno jima naročim hrano na dom iz bližnje gostilne," je povedala ena od mam iz okolice Maribora.

Kuhajo za vse, ki kosilo potrebujejo

Za vse, ne samo za socialno šibke, pa so organizirali prehrano v občini Slovenska Bistrica. "Vemo, da veliko staršev dela, otroci pa se šolajo doma in so sami. Marsikomu je bilo težko zagotoviti čez dan topli obrok, zato smo se po posvetu z ravnatelji osnovnih šol odločili, da če že kuhajo za socialno ogrožene, lahko kuhajo za vse, ki kosilo potrebujejo, tudi tiste, ki ga plačajo," je povedala Vojka Osojnik z Občine Slovenska Bistrica in pozvala, naj starši otroke kar še prijavijo, saj je za to še možnost. Včeraj so na osnovnih šolah v občini skuhali 70 kosil.

Igor Napast

Ravnateljica OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica Tatjana Pufič pojasnjuje, da na ta način tudi preprečujejo stigmatizacijo revnih. Ti o svojih stiskah govorijo zelo težko. "Zato je potrebne malo več angažiranosti in je treba starše kontaktirati. Nekatere, ki se še niso prijavili, sem klicala in jih še bom, da se o kosilu tudi dogovorimo. Tu moramo pristopiti naproti in biti v pomoč," se je za zagotavljanje kosila svojim učencem potrudila Pufičeva. Je pa njihov šolski okoliš precej razvejan in ravnateljica pravi, da če bo potrebno, bodo otrokom peljali kosilo tudi domov. A prijave so nujne, da vedo, za koliko obrokov skuhati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta