Tržna najemnina udarila tudi Veteran klub Maribor: "Komu je naša občina namenjena?"

Boris Jaušovec
22.01.2021 02:00
Mariborska občina tudi najstarejšemu društvu starodobnih motornih vozil v Sloveniji po novem zaračunava tržno najemnino. "Če ostane pri tem, se bomo morali s prvim majem izseliti," je razočaran predsednik kluba Stanko Kokol.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Kokol, predsednik Veteran kluba Maribor: "Dobivamo odgovore, da se najemnina ne da znižati, čeprav za ta prostor ni nobenega poslovnega zanimanja." Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Mestna občina Maribor ni ukinila brezplačnega najema poslovnih prostorov samo kulturnim organizacijam na Koroški cesti, ampak se je namenila zaračunavati tržno najemnino tudi najstarejšemu društvu starodobnih motornih vozil Veteran klubu iz Maribora. Predsednik društva oziroma kluba Stanko Kokol v najetih prostorih v Frankolovski ulici 19, v kleti tako imenovanega Bumeranga na Taboru, ne skriva razočaranja: "Pod prejšnjim županom nam najemnine do lanskega septembra zadnjih pet let ni bilo treba plačevati. V društvu smo si namreč pridobili status nevladne organizacije oziroma društva v javnem interesu na področju kulture."

Stanko Kokol
Igor Napast

​Vpeti v okolje

Za kaj takega je treba imeti trdna dokazila. "Vrsto let sodelujemo s Tehniškim šolskim centrom v Mariboru, kjer ob dnevih inovacij predstavljamo starodobnike in predavamo o njihovi restavraciji, udeležujemo se dnevov odprtih vrat na Prometni šoli Maribor. Dneve upokojencev popestrimo z obiski v domovih za starejše občane, v Domu pod gorco in Domu Danice Vogrinec. Oskrbovanci so zelo veseli in čustveni, saj jih naša vozila vrnejo v mladost. Sodelujemo z različnimi podjetji in seveda tudi z mariborsko občino pri promociji mesta. Velikokrat njene goste peljemo na ogledne vožnje. Spomladi pripravimo vseslovensko srečanje starodobnikov Štajerska, zadnji konec tedna v avgustu pa mednarodni reli s po petsto udeleženci, pri čemer gledalcev niti ne štejemo. Tega se redno udeležujejo gostje iz tujine, predvsem iz vseh štirih slovenskih sosed. Predstavimo jim mesto in okolico, ponudimo štajerske dobrote. Mnogi ostanejo pri nas več dni, mnogi se vsako leto vračajo," našteva Kokol.

V avgustu organizirajo mednarodni reli s po petsto udeleženci. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Lani so zaradi pandemije sicer mnoge naštete prireditve odpadle. Veteran klub Maribor je bil prvi tovrstni klub v Sloveniji, ustanovljen leta 1986, in soustanovitelj Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (SVS), v kateri ohranjajo našo kulturno in tehniško dediščino. Člani kluba so pomagali pri ustanovitvah podobnih klubov v Sloveniji, dajejo pobude in predloge k zakonodaji za starodobna vozila.

​Negativno presenečenje

Prostori z dvema sobama in sanitarijami v Bumerangu merijo 53,5 kvadratnega metra, v njih so veterani že ducat let. Srečujejo se dvakrat na mesec, ob sredah popoldne. Premorejo bogato knjižnico z literaturo o starodobnih vozilih, o načinih njihove obnove, o tehničnih vprašanjih in podobno. Kokol se spomni, da so sprva plačevali 120 evrov mesečne najemnine.

"Sedaj je najemnina tržna in znaša 204 evre na mesec, kar nas je negativno presenetilo. Za nameček smo morali jeseni še položiti kotizacijo v višini šestmesečnih najemnin, čeprav smo bili edini, ki smo se za prostor zanimali. Pisali smo že na upravno enoto pa na občino, posebej tudi županu, da bi se pogajali o višini najemnine, ker je za nas odločno previsoka, saj vendar nismo profitna organizacija. Pa dobivamo odgovore, da se najemnina ne da znižati, čeprav za ta prostor ni nobenega poslovnega zanimanja. Če ostane pri tem, se bomo morali s prvim majem izseliti. Morda bomo celo prisiljeni zapustiti Maribor. Veste, ni preprosto zavoljo najemnine povišati članarine. Imamo 150 članov in naša članarina 40 evrov je že zdaj višja od primerljivih v soseščini." Slišijo sicer, da bi jih mogli preseliti v center mesta, menda v Tkalski prehod. Toda tam bo treba plačevati še parkirnino, kar jim tudi ne diši.

Veteran klub Maribor
Barbara Bradač

​Društva bogatijo življenje in kulturo v mestu

"Tudi galerijam in drugim društvom na Koroški cesti so uvedli najemnine, pa se sprašujem, komu je naša občina namenjena. Ali naj dela dobro občanom ali pa je namenjena ustvarjanju novega kapitala? Marsikatero društvo zavoljo uvajanja tržnih najemnin ne bo preživelo, čeprav zakon o lokalnih skupnostih občinam nalaga, da takim društvom omogočijo razvoj. Ta društva bogatijo življenje in kulturo v mestu, ta društva smo namreč občani," za konec razmišlja predsednik Veteran kluba Maribor Stanko Kokol.

Reli starodobnikov
Boris Jaušovec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta