Tržnici na Trgu svobode so šteti dnevi

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.04.2019 17:18

Župan Saša Arsenovič razmišlja, da bi nekatere tržnice, ki so zdaj razkropljene po mestu, preselili na osrednjo tržnico na Vodnikovem trgu. V Združenju pridelovalcev vrtnin so ogorčeni in se sprašujejo, zakaj bi meščanom oteževali dostop do lokalno pridelane zelenjave in sadja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsako sredo in petek člani Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor prodajajo svoje pridelke na Trgu svobode.
Andrej Petelinšek

Že nekaj časa se po mariborskih ulicah šušlja, da prodaje sadja in zelenjave na Trgu svobode ob sredah in petkih kmalu ne bo več. Na tem mestu člani Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor že 17 let prodajajo svoje pridelke. A da so jim šteti dnevi, je sredi marca glasno povedal mariborski župan Saša Arsenovič ob obisku osrednje tržnice na Vodnikovem trgu. Slišal ga je marsikdo, predvsem je bilo sporočilo namenjeno Erni Skok, predsednici združenja, ki ob sobotah prodaja na osrednji tržnici, ob sredah in ob petkih pa na Trgu svobode.

Čakajo na nov sestanek na občini

Mariborski župan je v pogovoru za sobotno prilogo Večera to razmišljanje potrdil in ponovil, da si želi, da bi bile tržnice na enem mestu. "Seveda razmišljam, da bi prestavili tržnico s Trga svobode, saj vemo, kje je osrednja tržnica. Europark je tudi tam, kjer je Europark, avtomehanik je tam, kjer je avtomehanik, mesar je tam, kjer je mesar. Če je to ista dejavnost, zakaj bi jo imeli na treh lokacijah. Eno lokacijo moramo okrepiti, da bomo vsi vedeli, da je tam osrednja tržnica. In da bo na tisti tržnici več programa, ki zdaj manjka," je dejal Arsenovič.

Saša Arsenovič: "Eno lokacijo moramo okrepiti, da bomo vsi vedeli, da je tam osrednja tržnica"
Andrej Petelinšek

​Zgolj pridelki z lokalnih kmetij

Tržnica na Trgu svobode je dobro obiskana, veliko je zaupanje kupcev, med prodajalci vlada red, prodajo namreč nadzorujejo sami. "Vztrajamo samo pri prodaji lastnega pridelka, na stojnicah je resnično samo pridelek z lokalnih kmetij in ni preprodaje, kakor se zaradi slabega nadzora zelo pogosto dogaja na centralni mestni tržnici. Nadzorujemo tudi kvaliteto prodajnih pridelkov. To so naši potrošniki prepoznali in nam zaupajo," prav s kratko potjo od pridelovalca do kupca brez posrednikov utemeljuje dober obisk na tej tržnici ob vseh letnih časih Miša Pušenjak, častna članica društva in strokovna tajnica.

Tržnica na Trgu svobode
Andrej Petelinšek
Če se bodo s Trga svobode preselili prodajalci, se bodo tudi kupci?
Sašo Bizjak

Vzor za pridelovalce v drugih mestih

Tržnico na Trgu svobode obiskujejo zaposleni v bližini v času odmora ali ob odhodu domov, ko se hitro ustavijo za nabavo sveže lokalne zelenjave in sadja. Zato je malo verjetno, da se bodo ti kupci peš odpravili do bolj oddaljenega Vodnikovega trga, enako velja za starejše stanovalce in invalide iz središča mesta.

Selitev tudi zaradi pogajanj z lastnico tržnice?

Ob tem velja spomniti, da tržnico na Vodnikovem trgu pestijo lastniške težave. Znano je, da je v občinski lasti le ploščad, na kateri je zelena tržnica, vse drugo pa je v rokah podjetja Inversio Gradnje, tudi mlečno-mesni paviljon, za katerega je Snaga že prejela sodno odpoved najemne pogodbe. Kot smo neuradno izvedeli, pogovor in pogajanja med županom Arsenovičem in Simono Lebar, direktorico Inversio Gradenj, potekajo.
Prav ta pogajanja z lastnico bi lahko skrivala razloge za idejo o preselitvi tržnice s Trga svobode. Skokova je bila sicer redkobesedna, kaj točno je povedal župan, drugi, ki so slišali pogovor, pa znajo ponoviti, da je župan rekel, da tržnica na Trgu svobode jemlje dobiček osrednji tržnici. Temu znajo pritrditi tudi prodajalci na Vodnikovem trgu, ki se večkrat obregnejo ob "poseben" status prodajalcev na Trgu svobode.

Med tednom je na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu malo kupcev.
Sašo Bizjak

Na Glavnem trgu morebitni preselitvi ne nasprotujejo

​Na Glavnem trgu, kjer Združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije vsak petek že skoraj 20 let postavi kmečko ekološko tržnico, pa morebitni selitvi ne nasprotujejo. "Slišali smo, da se bo morala tržnica s Trga svobode umakniti, nam ni še nihče nič rekel. Če se bo to zgodilo, si želimo, da nas pravočasno obvestijo, da lahko to povemo svojim strankam," pravi Zinka Metz, vodja ekološke tržnice.
​Morebitni selitvi na osrednjo tržnico torej niso nenaklonjeni, želijo pa, da so tam prodajna mesta ekoloških kmetij jasno ločena od drugih kmetov in prodajalcev. "Čeprav se mnogi tega še vedno ne zavedajo, je kakovost ekoloških pridelkov in izdelkov višja, zato je višja tudi cena, ampak želodec je bolj zadovoljen in dlje časa poln," prednosti ekoloških pridelkov povzame Metzeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta