Turizem na Štajerskem in koliko turističnih bonov je bilo izkoriščenih v občinah okoli Maribora?

Nina Ambrož Nina Ambrož
30.07.2020 04:00

Letos cveti med pohorskimi smrekami. V občinah, ki so vezane na Pohorje, je več unovčenih turističnih bonov, največ v Slovenski Bistrici. Ljudi zanima aktiven dopust, odločajo se na hitro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Hotelu Jakec so s poletno sezono zelo zadovoljni, tudi za jesen jim dobro kaže, beležijo pa zaradi omejitev odpiralnega časa gostinskih lokalov kar nekaj odpovedi seminarjev in praznovanj porok.
Darinko Kores Jacks
Če ne bi bila Lovrenška jezera tako znana, bi turizem v Lovrencu na Pohorju piskal še bolj tanko. 
Andrej Petelinšek

Pohorje ni več zanimivo samo zagretim ljubiteljem in poznavalcem narave, to slovensko severovzhodno hribovje, poraslo z gozdovi, morda postaja množična turistična destinacija. Da to zagotovo drži, ni mogoče trditi, statistika in ocene turističnih akterjev pa napeljujejo, da bi takšno sklepanje lahko imelo potencial verjetnosti. Seveda je obisk odvisen od več faktorjev - ponudbe, prenočitvenih zmogljivosti, aktivnosti, znamenitosti ... Turistični boni niso edini pokazatelj uspeha.
Po podatkih Fursa je bilo v manjših podravskih občinah, ki so bolj vezane na Pohorje ali so mu bližje, do sredine julija izkoriščenih več turističnih bonov kot v bolj ravninskih občinah - v Staršah manj kot pet, v Miklavžu na Dravskem polju osem. V Slovenski Bistrici je bilo unovčenih največ vavčerjev, 349, sledi občina Hoče - Slivnica. Na Fursovem seznamu ni bilo Dupleka, Poljčan, Makol in Oplotnice, kar pomeni, da je tam število bonov nič. Tudi Ruše in Lovrenc na Pohorju izstopata s slabim izkupičkom (sedem oziroma šest bonov), četudi sta obe občini (pod)pohorski.

Na Treh kraljih zadovoljni z obiskom

Aleš Juhart, direktor Hotela Jakec, rekreacijsko-turističnega centra na Treh kraljih, je z obiskom gostov in unovčevanjem bonov zadovoljen, glede na to, da je veliko poletnih taborov, ki so prejšnja leta redno gostovali na Treh kraljih, letos odpadlo. Na osnovi vavčerjev so julija beležili okoli 700 prenočitev, avgusta jih pričakujejo še več, saj se rezervacije kopičijo.
Večina turistov, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, pri Jakcu ostane tri do štiri dni, nekateri tudi dlje. Običajno obujejo pohodne čevlje ali zajahajo kolo. Na voljo je zemljevid 15 kolesarskih in pohodniških poti. "Katerih večina se začne in konča pri nas, nekatere pa štartajo v dolini in se končajo pri nas," pojasnjuje Aleš Juhart. "Nekateri gostje se naokoli po Pohorju, do Rogle ali mariborskega dela, zapeljejo z avtom," doda. "Če zamoči vreme, lahko uporabljajo hotelski velnes s savnami, bovling in namizni tenis."

Jakec na Bistriškem Pohorju dela dober biznis. 
Darinko Kores Jacks
Če ne bi bila Lovrenška jezera tako znana, bi turizem v Lovrencu na Pohorju piskal še bolj tanko. 
Andrej Petelinšek

Če ni kapacitet, ni bonov

Slovenska Bistrica lahko obiskovalcem ponudi marsikaj (grad z razstavami, prireditvami, park, vina, različne športne objekte in nastanitve). V primerjavi s Staršami, Miklavžem ali Duplekom, kjer je sicer vodni športni park, grad Vurberk pa je razvalina, je Slovenska Bistrica razvita, bogatejša, ima precej turističnih zmogljivosti, tudi za promocijo skrbijo.

Dupleški wakepark še ni dovolj, da bi se v Dupleku lahko šli turizem.
Sašo Bizjak
Bi prespali kot pastir? V pastirskem stanu Vovkovih v Makolah je to mogoče. 
Osebni Arhiv

Stavijo na pohodne in kolesarske poti

Zgolj sedem porabljenih bonov v Lovrencu na Pohorju je za župana te občine Marka Rakovnika presenečenje. "Opaziti je več turistov," se čudi. A je mogoče, da vavčerja niso koristili vsi ali ti še niso evidentirani. Odprti so štirje ponudniki prenočitev, med njimi Koča Dobnik sredi pohorskih gozdov in kmetija Sadonik. Poleg znanih Lovrenških jezer občina stavi na pohodniške in kolesarske poti. Župan priznava, da premalo storijo za prepoznavnost krajev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta